Diners

Canvis en la forma de funcionar de les borses

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

S’està dibuixant un canvi important en la manera de funcionar les borses, de manera que després del Covid, especialment als Estats Units, on comença a estar moguda per la inversió minorista, o sigui per milions d’estalviadors que, de sobte, decideixen invertir en unes empreses al mateix moment, canalitzats per les comunicacions digitals. Aquesta fe cega en la inversió en renda variable es va veure primer a les tecnològiques, provocant una pujada de Nasdaq del 44% el 2020 i pujades espectaculars en les grans tecnològiques, que en pocs mesos van veure multiplicar per diverses vegades el seu valor. Ja aquest mateix any, hem vist pujades impressionants (del 2.400 per cent) en pocs dies en accions com Gamestop o AMC, i altres valors a l’invertir-hi milions d’accionistes moguts per xarxes socials com Reddit.

Aquests fenòmens han rebut en els set primers mesos d’aquest any un flux de diners d’inversors minoristes mai vist abans. Uns diners, en part procedent dels xecs rebuts de Govern americà en els diversos programes d’ajuda, i que Biden ha intensificat. Tot això, dibuixa unes borses molt diferents, menys influïdes pels inversors institucionals, i per tant, menys influïdes per l’anàlisi dels “fonamentals”. Són els inversors minoristes no professionals els que marquen la nova pauta, de vegades fins i tot utilitzant l’apalancament que ofereixen els mercats.

A les borses nord-americanes post Covid, els fonamentals estan cedint el seu lloc al màrqueting, als algoritmes i al “big data”, gracies a la convicció que els tipus zero i la liquiditat sense límits han arribat per quedar-se. El broker Robinhood, que fa pocs dies ha sortit a borsa, simbolitza millor que ningú aquesta nova borsa “algorísmica”, autoalimentada per les seves pròpies dades, i simbolitza molt bé les contradiccions d’aquesta nova Borsa post Covid, que diu voler democratitzar la inversió, o dir ser el broker dels pobres.

To Top