Fer tasts interactius de caves i vins. Això és el que permet Upwine Smart Tasting, una plataforma web desenvolupada per l’empresa emergent egarenca Happy Costumer Box, que es va posar en marxa ara fa un any i ja és a prop d’assolir el miler de degustacions.
Els seus impulsors són un grup d’enginyers informàtics que es dediquen, amb aquesta “start-up”, a la gestió de dades d’esdeveniments i establiments. Ofereixen diversos dispositius amb botons físics o tauletes per recollir dades i opinions dels usuaris, clients o assistents a tota mena d’actes i les processen i creuen amb altres per extreure’n informes detallats que facilitin la millora continua dels punts de venda o servei.
L’empresa està ubicada al Qu4drant.0, un espai de l’Ajuntament de Terrassa que allotja diversos emprenedors, a qui els ofereix suport a través de formacions, assessorament i mentoratge.
A partir d’una experiència pròpia
“Vam anar a fer un tast de vins com a activitat de ‘team building’ i ens van fer anotar en un paper tot el que anàvem observant i experimentant, però com que era un paper, al final, aquella informació es va perdre”, explica Albert Grau, CEO d’Upwine Smart Tasting. “Vam pensar que si aconseguiem digitalitzar el procés, se’n podrien treure molts beneficis i ens vam posar en marxa”, recorda.
Així, entre finals de 2019 i principis de 2020 l’equip de Happy Costumer Box es va posar a treballar en la idea de crear una aplicació que permetés captar i gestionar dades de valoració i satisfacció dels participants en tasts per poder fer-les arribar tant als usuaris, “perquè recordessin quins vins els havien agradat i quins no i el motiu”, com als organitzadors de l’esdeveniment (productors, cellers, vinoteques, botigues i negocis d’ecoturisme) perquè poguessin conèixer l’opinió dels consumidors i prendre decisions en funció d’això. L’arribada de la pandèmia de la Covid-19, però, els va fer anar més enllà i introduir noves opcions a l’aplicació que estaven ideant com la de fer tot el procés en línia, és a dir, permetre els tasts de vins completament digitals.
Així, Upwine Smart Tasting, ofereix tres possibilitats diferents: fer el tast presencialment i recollir només les dades digitalment, fer el tast en “streaming” o fer tasts en línia a través de vídeos pregravats.
La plataforma està pensada per ser utilitzada per empreses del sector vitivinícola. Grau assegura, però, que aporta beneficis tant als negocis com als usuaris o clients. Permet una experiència més interactiva i participativa i fiscalitzar i gestionar les dades que es recullen perquè les puguin utilitzar tant les empreses a l’hora de prendre decisions de negoci com per als usuaris, en poder recordar quines begudes han provat i quines els han agradat i perquè després de fer valoracions i comentaris sobre l’aspecte, aroma i sabor dels vins.
A més, “amb la nostra tecnologia incrementen la venda de vi”, assegura Grau. I és que la mateixa eina incorpora una botiga o plataforma de compra on adquirir els vins que s’acaben de tastar. Quan els clients reben un correu electrònic amb les seves anotacions tornen a tenir un enllaç a la botiga i “les empreses poden usar les dades per establir estratègies de màrqueting més personalitzades i fer arribar als clients aquelles propostes que realment els puguin interessar”.
Objectiu: 100 empreses
L’aplicació web disposa de dues tarifes diferents, amb més possibilitats d’adaptació a les necessitats de l’empresa en la de major preu, ambdues sense quota inicial ni permanència. Funciona amb un disseny de “web responsive” que s’adapta als diversos dispositius (ordinadors, mòbils i tauletes) i compta també amb una aplicació només per a tauletes que permet fer-la servir per a la recollida de dades sense connexió a Internet.
“Els participants als tastos no han de descarregar-se cap programa ni registrar-se anticipadament, només necessiten conèixer el codi de l’activitat en què volen participar, un codi que els proporciona el mateix organitzador”, explica Grau.
Els clients han anat creixent exponencialment i els impulsors esperen tancar l’any amb un centenar d’empreses usuàries. De moment, tenen clients arreu d’Espanya i estan a punt d’iniciar l’expansió comercial a altres països com Mèxic, Xile o l’Argentina.
Ara, l’aplicatiu està disponible en català, castellà i anglès i aviat ho estarà també en francès, italià i alemany.
El mes de febrer, Upwine Smart Tasting va tancar una ronda de finançament amb la qual va aconseguir captar 150.000 euros provinents de diversos inversors per seguir creixent i ara l’empresa ja pensa en estendre la idea a altres productes com ara la cervesa artesanal, el whisky, el cafè, l’oli d’oliva i potser també els perfums. La intenció és incorporar noves marques comercials per a alguns d’aquests articles entre finals d’aquest any i principis de 2022.”El core business es pot aprofitar perfectament. El desenvolupament de l’eina ja el tenim i només caldria adaptar-la a aquests altres productes”, comenta Grau.