GENinCode, empresa dedicada a l’avaluació de riscos i la predicció de malalties cardiovasculars, trombosis i hipercolesterolèmia familiar, ha fet el salt aquesta setmana a la borsa de Londres. La companyia, amb seu a Oxford i filial europea a Terrassa –on treballen la gran majoria dels seus empleats–, ha començat a operar a l’Alternative Investment Market (AIM), un submercat del parquet anglès que permet a companyies petites accedir als mercats borsaris i posar en circulació el seu capital sota un marc regulador més flexible.
L’empresa va llançar dijous una oferta pública de venda per al 38% del seu capital amb l’emissió de 38,63 milions d’accions noves, d’un total de 96 milions, a un preu inicial de 0,44 lliures; una transacció intermediada pel broker Stifel Nicolaus Europe amb què GENinCode vol obrir noves vies per al seu finançament i accelerar el seu creixement en el sector de la medicina preventiva, expliquen.
La companyia va néixer el setembre de 2018 adquirint els actius, la propietat intel·lectual i el coneixement de les societats Ferrer inCode i Gendiag.exe, que llavors formaven part de la farmacèutica catalana Ferrer. L’egarenc Jordi Puig, directiu que feia més de 15 anys que treballava en aquest projecte a Ferrer, va llicenciar la tecnologia i va rebatejar el projecte com a GENinCode en aliança amb Matthew Walls, executiu amb més de 30 anys d’experiència en el sector farmacèutic. Walls és el conseller delegat de l’empresa.
Puig, principal accionista
Puig n’era el principal accionista, amb un 19,82% del capital. La seva esposa, Sonia Rodríguez, també terrassenca, en tenia un 5,51%. Ara passen a controlar-ne un 11,83% i un 3,29%, respectivament. La seva participació conjunta queda diluïda a un 15,12%, però es mantenen com a primers accionistes.
Entre els principals inversors que ja han acudit a l’operació figuren Chelverton Asset Management i Octopus Investment, que passen a tenir el 5,93% i el 4,74% del capital, respectivament.
GENinCode, que a part de la seu d’Oxford i la filial de Terrassa compta també amb una filial als Estats Units, està especialitzada en la utilització de la informació genètica per prevenir malalties cardiovasculars. A partir de tests genètics, algoritmes i també mitjançant el món de la intel·ligència artificial, valoren i prevenen aquest tipus d’afeccions, una de les principals causes de mort, tant a Espanya com al món.
La companyia ha invertit al voltant de 50 milions d’euros des de 2007 en la recerca i desenvolupament dels seus productes, primer com a part de Ferrer i des de 2018 de manera independent.