[Marc Parayre]
Cinc gestories de la comarca, dos de Terrassa (MES Cooperativa i Serveis Administratius Perés) i tres de Sabadell (Fika, Poles assessors i l’Eixida) han obtingut un segell distintiu que les avala com a expertes en economia social i solidària i en la fórmula jurídica de cooperativa, després d’haver superat un itinerari de formació de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental. Aquest segell està validat per les organitzacions del teixit cooperatiu i té el reconeixement de les administracions públiques adherides a la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC).
La distinció, que porta l’etiqueta #aquiassessoremless, permetrà a les cinc gestories tenir més prestigi de cara els clients. “Aquelles persones que volen crear una cooperativa sabran que nosaltres els podrem assessorar bé, perquè ens hem format per això”, explica Arnau Bonada, soci de Fika, empresa sabadellenca que ha rebut el segell.
De fet, Bonada afirma que el curs de formació de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental ha estat una “oportunitat” per a les gestories de la comarca. “La majoria no tenien coneixement sobre què era l’economia social i solidària i ara ja sí. Per ideals i principis, hi ha moltes persones, sobretot el jovent, que volen crear cooperatives. Ens havíem d’adaptar a aquesta tendència”, remarca el soci de Fika.
Cinc sessions
Els continguts s’han estructurat en un itinerari formatiu a partir de cinc sessions que entren en profunditat a tractar el règim laboral i societari, el règim econòmic i comptable, el règim fiscal, el finançament i els recursos econòmics així com quins valors repliquen les cooperatives i les entitats de l’economia social i solidària.
L’itinerari, que va començar al març d’aquest mateix any, s’ha fet de manera virtual i conjuntament amb sis ateneus cooperatius més, fet que ha generat un espai d’intercooperació i coneixement molt interessant.
Al Vallès Occidental hi han participat un total d’onze gestories, cinc de les quals han obtingut el segell que va entregar el passat 2 de juny després d’haver realitzat l’avaluació. Bonada excusa aquelles companyies que no han aprovat el curs: “Potser estaven molt enfeinats i no han tingut ningú que pogués anar a les classes i es presentés a fer els exàmens”, sosté.
El soci de Fika explica de què li ha servit la formació: “Hem après que les persones sòcies treballadores d’una cooperativa no tenen dret a acudir al fons de garanties salarials (FOGASA). Ens ha semblat quelcom força injust, ja que en cas que algun projecte emprenedor no tingui èxit, haurien de tenir els mateixos drets i garanties que la resta de persones treballadores”.