Terrassa dona avui el tret de sortida a les III Jornades d’Economia Feminista, una iniciativa impulsada per diverses entitats egarenques relacionades amb l’economia social i el feminisme que busquen difondre i promoure un altre concepte d’economia centrat en la persona i les seves necessitats i no el capital.
Després que la pandèmia desbaratés la segona edició l’any passat i les jornades s’haguessin de reorganitzar, enguany sis entitats sumen forces per fer arribar el programa als diferents barris de la ciutat i intercanviar coneixements i experiències a través d’un programa d’activitats que s’allargarà fins a finals d’any i que inclou diverses xerrades i tallers.
“Si quelcom ens ha ensenyat i reforçat aquesta situació que estem vivint és que la relació comunitària i el suport mutu són la base per la supervivència de les persones. Posar la vida al centre implica conèixer-nos i intercanviar visions, experiències i mirades que teixeixin una xarxa més connectada”, defensen les organitzadores. Sota el lema “Teixir xarxes comunitàries al barri” proposen una llarga llista d’activitats per intercanviar experiències i coneixement i reflexionar sobre aquelles pràctiques diàries que es realitzen i sense saber-ho o no sent-ne conscients, acaben contribuint a l’economia social i solidària (ESS).
El benestar per davant del capital
“La voluntat és també revisar i canviar aquelles pràctiques que no formen part de l’ESS. L’objectiu és avançar cap a un model econòmic que defensi la vida per sobre del benefici econòmic, que posi el focus en el benestar de les persones, la justícia social i ambiental i no en el capital”, explica Ana Belén Mesa, responsable de projectes de La Natural Coopmunicació, una de les entitats organitzadores de les jornades.
Les jornades estan organitzades per l’associació de consum responsable L’Egarenca, el Casal de la Dona, la cooperativa productora de cafè, cacau i sucre de comerç just Alternativa 3, el grup Dones d’aigua (que defensa la gestió pública i democràtica de l’aigua), La Natural Coopmunicació i el restaurant ecològic i sostenible La Revolta.
Així, el programa s’enceta avui amb el primer de tres tallers als barris de Ca n’Aurell, La Maurina i Egara que sota el nom d’“El treball i la vida” busquen conèixer les lluites i accions del dia a dia de les dones d’aquestes zones de la ciutat.
De cara al juliol està previst un seminari sobre pressupostos municipals amb perspectiva de gènere, una petició de treball sorgida de la primera edició de les jornades que la pandèmia no va fer possible l’any passat, i que enguany se celebrarà el 15 i 16 de juliol a l’Arxiu Històric de Terrassa (cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a casaldeladonaterrassa@gmail.com).
El 25 de setembre es durà a terme una gimcana perquè la ciutadania conegui els diferents projectes d’economia social i solidària i feminista que existeixen a la ciutat a través del joc i la reflexió. I el 30 d’octubre, l’Ateneu Candela acollirà la presentació del llibre “Economia Solidària i Feminista”, editat per la XES Catalunya i Pol·len edicions.
El novembre, dins del marc del programa de Terrassa Cooperativa, s’organitzarà una taula rodona per reflexionar sobre tot el coneixement generat els mesos anteriors i posar les bases de la pròxima edició de les jornades. A més, la plaça del Progrés serà l’escenari d’un esdeveniment ludicofestiu que posarà el punt final a aquesta tercera edició.