AEI Tèxtils, clúster català de materials tèxtils avançats amb seu a Terrassa, ha participat durant més de dos anys en un interessant projecte de simbiosi industrial que ha finalitzat ara amb uns innovadors taps d’ampolles fabricats amb gransa de polipropilè recuperada procedent de residus de la indústria tèxtil. L’associació ha col·laborat amb el Clúster del Packaging, en el projecte “Nou producte plàstic fabricat amb residu de la indústria tèxtil”, creant simbiosi entre els dos sectors.
La iniciativa, finançada per l’Agència de Residus de Catalunya, ha estat duta a terme per les empreses LIASA i NG Plastics, membres de l’AEI Tèxtils i el Clúster del Packaging, respectivament, amb l’objectiu de trobar una sortida al residu resultant del procés industrial d’extrusió de fil de polipropilè, repte que ha arribat a bon port: NG Plastics produirà 5 milions d’unitats de taps a l’any utilitzant gransa reciclada.
LIASA, fabricant de cordons, gomes elàstiques, cintes, cordons tècnics i fil de polipropilè no pot utilitzar aquest residu com a matèria primera recuperada en el mateix procés productiu, ja que el fil resultant no obtindria les propietats necessàries per a la seva aplicació final. Per això, en el marc del projecte, s’ha optat per sotmetre’l a un procés de transformació que permet convertir-lo en gransa per a ser utilitzada en l’extrusió de plàstics amb uns requisits tècnics que en permeten el seu ús.
NG Plastics, fabricant d’embalatges plàstics per a diversos sectors, l’ha utilitzada per produir nous envasos amb un nivell de qualitat i característiques iguals a les dels mateixos envasos fabricats amb material verge. N’ha fet una part d’un tap d’ampolla de cava mitjançant un procés d’injecció, un producte que es fabrica amb un 100% de matèria reciclada.
A més, amb l’objectiu de determinar l’impacte ambiental del procés, el centre tecnològic Eurecat ha fet una anàlisi del cicle de vida i ha determinat que el procés de reciclatge de fil de polipropilè és ambientalment favorable i permet evitar impactes ambientals considerables. Per cada quilogram de polipropilè reciclat evita l’emissió d’1,11 kg de CO2 equivalents.
Al llarg d’un any es podria aconseguir un estalvi de 36,5 tones de matèria primera verge i una reducció de la petjada ambiental de més de 40,5 tones d’emissions de CO2 equivalents.