Diners

KTBK, un equalitzador amb sonoritat vintage per viatjar al passat

Audio Merge llançat un nou filtre que replica un so característic de la música dub dels anys 70

Xavi Lizarraga, un dels dos dissenyadors del filtre KTBK / Alberto Tallón

Recuperar aquella sonoritat vintage tan característica que originalment s’emprava per a l’edició de so en cinema i ràdio i després van utilitzar tants i tants productors musicals dels anys 60 i 70 com ara el jamaicà King Tubby. Aquest és l’objectiu amb què Xavi Lizarraga, veí de Terrassa, i el barceloní Arnau Muñoz, ambdós enginyers de so especialitzats en tecnologia del so i música, han dissenyat l’equalitzador o filtre KTBK, una rèplica millorada de l’antic Altec 9069B, un filtre passiu LC passa alts de tercer ordre, variable, dissenyat durant els anys 60 i amb deu freqüències de tall seleccionables que permeten un gran control sobre el to i generar efectes sonors amb un sol commutador.

“Jo produeixo música electrònica des de fa molts anys i d’un estil molt concret que és el dub. Buscava aquest tipus de so i de producció tan característic i em vaig adonar que l’Altec 9069B ho permetia. Aquest model ja no es comercialitza ni fabrica. Hi ha dues rèpliques, però estan esbiaixades i tenen algunes limitacions tècniques. A més, és complicat aconseguir-les, així que li vaig proposar a l’Arnau de crear-ne una nosaltres dos i en dos mesos ja teníem el primer prototip”, explica Lizarraga.

Després d’anar perfeccionant-lo, la unitat, que Lizarraga i Muñoz munten a mà al seu taller, implementa una modificació del disseny del circuit original i introdueix dos interruptors addicionals, un selector de mode i un control de ressonància que la fan molt més versàtil tant en actuacions en directe com en etapes de la producció musical. A més, la resposta ha estat validada amb tècniques DSP per aconseguir talls de freqüència més precisos, cosa que els ha permès dissenyar un inductor multipresa personalitzat i bobinat a mà.

La iniciativa ha passat per Crowdfunding Terrassa Innovació, un programa d’emprenedoria de l’Ajuntament de Terrassa mitjançant el qual han llançat la seva primera campanya de micromecenatge a nivell internacional, que estarà activa fins al 29 de maig a la plataforma Ulule. L’objectiu és recaptar 12.000 euros per finançar la primera producció de l’equalitzador. Ja en porten més de 10.800 i han prevengut 23 unitats, la majoria d’elles a compradors estrangers.

Arran d’aquest projecte, Lizarraga i Muñoz han fundat una petita “startup” a cavall entre Terrassa i Barcelona anomenada Audio Merge, el principal propòsit de la qual és recuperar circuits i equipament professional d’àudio vintage que, “pel desconeixement, l’avanç i la irrupció de la tecnologia digital, han quedat en desús”, comenten. La intenció és adaptar-los als temps actuals, aplicant tecnologies digitals per assegurar la qualitat i millorar el disseny. I és que “actualment encara que estem envoltats de tecnologia digital, en els estudis de música professionals encara se segueix valorant i utilitzant equipament analògic per la seva qualitat sonora”, destaquen.

To Top