Diners

Papereria “eco” amb ADN local

L’egarenca Esther Rifà va posar en marxa ara fa set mesos Melpom, una marca que combina disseny i consciència

Tot i que la societat avança cap a un món cada cop més digital, encara són moltes les persones que es neguen a abandonar els clàssics de paper com els llibres o les llibretes tradicionals. Per a molta gent, l’olor dels fulls, poder-los tocar o escriure-hi a mà segueix sent un dels majors plaers de la vida. D’altra banda, però, la conscienciació cada cop major de la importància de tenir cura del nostre planeta obliga a buscar alternatives sostenibles.

Esther Rifà, una egarenca de 28 anys apassionada de l’organització, la papereria i el disseny, ha creat un negoci d’aquesta necessitat. S’anomena Melpom i és una marca d’articles de papereria i organització personal fabricats amb materials sostenibles i aplicant-hi un disseny al més pur estil nòrdic. La firma va veure la llum el setembre i en només set mesos ja ha superat les 1.800 comandes i ha arribat a 28 països.

Esther Rifà, creadora de Melpom.

Després d’estudiar Administració i Direcció d’Empreses a Esade, especialitzar-se en Direcció de Màrqueting a Harvard i haver treballat a una gran empresa internacional com a directora de marca, Rifà va decidir abandonar-ho tot per complir el somni de crear una empresa que respectés els valors que ella sempre ha defensat i marquen el seu estil de vida.

“En una feina com la que jo desenvolupava tens moltes reunions i moltes tasques a dur a terme. Has de controlar moltes coses. M’agraden molt les llibretes, però com que no tenen apartats diferenciats després no trobava les coses que havia apuntat. Buscava una agenda que m’ajudés a organitzar-me, però no trobava el que jo buscava”, comenta. Així, la jove va endegar el seu propi projecte amb la idea inicial de crear aquest desitjat producte: una agenda “amb el típic apartat del dia a dia, però que inclogués també llistes de tasques, una secció per als viatges de feina…”.

Una caixa de receptes, un dels productes que comercialitza Melpom.

El catàleg de productes de Melpom, però, va molt més enllà: hi ha agendes, planificadors de tota mena, llibretes, arxivadors, àlbums de fotos, receptaris… Tots ells estan elaborats amb materials biodegradables com el cotó orgànic certificat GOTS, el paper reciclat o certificat FSC, ampolles PET reciclades dels mars i oceans o fibres obtingudes de residus de les indústries alimentàries com el piñatex, un material creat a partir de fulles de pinya, que simula la pell vegana. El sistema de producció també està pensat perquè tingui el menor impacte sobre el medi ambient. Per això, la seva fabricació és local, a la província de Barcelona, i majoritàriament artesanal, recuperant els antics oficis.

L’objectiu avui dia és el de seguir consolidant-se en el mercat nacional i europeu.

Un projecte autofinançat amb bon inici

Per posar en marxa la seva idea de negoci, Esther Rifà va invertir tots els seus estalvis. “Havia anat guardant uns diners pensant en la possibilitat de fer algun màster, però, al final, després de tenir la idea de Melpom i haver investigat durant un any per saber com materialitzar-la, vaig decidir utilitzar-los en aquest sentit”, comenta la terrassenca, que des de l’inici fins ara ha aconseguit poder autofinançar la seva marca, sense haver d’accedir a finançament extern, gràcies a l’èxit que està tenint. “El gener vam doblar la producció que havíem fet el setembre i ens vam quedar curts. Vam trencar estoc”, destaca la jove, que després de centrar-se en la venda en línia a través d’una web pròpia, ha començat contactes per comercialitzar els productes a través del canal de venda físic.

Papereria “eco” amb ADN local
To Top