El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, i el secretari general de la patronal, Oriol Alba, han traslladat a la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, les seves idees per reactivar l’economia, rellançar les empreses i transformar el model econòmic català, tot demanant rigor en les propostes que es debatin a la cambra. Abad i Alba es van reunir amb la segona autoritat del país aquest dijous, dins de la ronda de contactes que Borràs està mantenint amb diversos representants dels sectors econòmics.
Des de la patronal vallesana expliquen que la presidenta del Parlament va coincidir amb ells en la necessitat de sumar esforços, des dels diferents àmbits polítics, socials i econòmics, per aconseguir tant la necessària recuperació econòmica del país com la seva evolució. En aquesta línia, Cecot aposta per una nova governança que passi per la implicació proactiva de la societat civil en la presa de decisions que poden tenir un fort impacte en l’activitat econòmica i social.
L’associació empresarial demana coratge polític i diàleg per tirar endavant reformes, realitzant els acords necessaris i cercant el màxim consens possible per tal de dur-les a terme amb èxit. "El nostre teixit empresarial no pot permetre que tornin a diluir-se perquè el que necessiten les empreses i els autònoms és que s’actuï amb rapidesa i diligència si volem mantenir activitat productiva i ocupació", sosté Abad.
Cecot assegura que reactivar l’activitat econòmica, i que aquesta es tradueixi en progrés i en benestar social per al país, és un punt de confluència entre totes les forces polítiques amb representació al Parlament però també entre els agents econòmics i socials. Així, la patronal creu que en aquest context es poden generar amplis consensos i arribar a acords amb celeritat, però que per això cal que "el marc de relacions institucionals sigui més estable i des de la base d’un respecte mutu".
En el context de la visita, Abad va traslladar a Borràs la petició d’aplicar rigor econòmic en la presa d’aquelles decisions que tinguin impacte sobre la competitivitat del país. En aquest punt, Cecot demana a la presidenta del Parlament evitar "la sensació de circ mediàtic en l’àmbit de les propostes que es presenten i aproven al ple de la cambra i que, posant per davant la bona voluntat de qui les presenta i dels qui les aproven, generen unes expectatives a la ciutadania que després resulten frustrades per la impossibilitat d’aplicar-les".
Una oficina d’acompanyament
En aquest sentit, la patronal catalana va proposar a Borràs l’establiment d’un mecanisme o oficina econòmica d’acompanyament als grups parlamentaris per tal que qualsevol proposta que entri a debat i posterior votació vagi acompanyada d’un estudi d’impacte econòmic sobre els Pressupostos i d’una proposta de finançament. "Amb aquesta proposta s’acotaria l’alt volum de propostes i permetria als parlamentaris disposar de més temps per a l’anàlisi, el debat i la votació de propostes viables i/o factibles amb un grau d’implementació més elevat. S’optimitzaria el temps dels parlamentaris i es reduiria el nombre d’expectatives en la població", defensen des de la patronal.