Diners

L’autoconsum i la volatilitat, claus en la futura gestió de l’energia

La gestió de l’energia serà cada cop més complexa, i l’autoconsum serà una peça fonamental per obtenir-la de forma sostenible. Es tracta d’un pas que ve determinat pels canvis en el sector, així com les facilitats que les administracions de municipis com Terrassa estan donant per a l’abastiment a través de la generació pròpia de l’electricitat.

Així ho van posar de relleu els diferents ponents de la taula rodona sobre el preu de l’energia i la seva gestió, organitzada per la Delegació del Vallès del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) dimecres passat. La xerrada amb el títol "La factura elèctrica" va ser presentada per Germán Palacín, president de la Delegació del Vallès COEIC, i va ser moderada pel periodista i cap de la secció de Ciutat del Diari de Sabadell, Albert Acín.

Palacín va remarcar que "les mesures en el camp de l’energia han de ser compatibles amb la competitivitat, la seguretat del subministrament i la sostenibilitat", i que precisament per això és imprescindible el paper cada cop més rellevant dels enginyers industrials en la presa de decisions. I és que, factors com el tipus d’energia emprada, els funcionaments de cada mercat o l’aplicació de nous sistemes de recaptació d’electricitat, com l’autoconsum, són eixos bàsics en la transformació d’un panorama energètic cada cop més complex.

Per la seva banda, el president de la comissió d’energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut, va destacar que "s’ha acabat el cicle del carbó, ara el del petroli, i anem cap a un cicle de complexitat", a on la recerca i la seva inversió han de tenir un paper cabdal. La seva ponència va posar sobre la taula la manera de llegir una factura energètica, i quina part de la mateixa correspon a uns peatges i càrrecs emprats per sufragar no només el transport i distribució de l’energia, sinó moltes altres qüestions. De fet, explicava Montagut, "l’energia en si, a un usuari domèstic, li representa el 20% de la factura, i els impostos el 21%, per tant, tenim un 55% del que paguem que són peatges i càrrecs". D’aquests últims, els peatges són per sufragar els costos logístics de transportar l’energia, i que el 2020 van suposar "6.800 milions d’euros en costos", mentre que els càrrecs impliquen tota una quantitat de despeses relacionades amb canvis en el sistema energètic i ajustos en el servei, regulats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i que es preveu que enguany arribin a 9.600 milions d’euros el 2021.

Aquests càrrecs, però, han de patir una sèrie de canvis a partir de l’1 de juny, segons la CNMC, que afavoriran especialment el preu de l’energia en els trams de baixa tensió, els que arriben a les cases. Entre els canvis, es farà una diferenciació clara entre hores vall, hores pla i hores punta pel que fa al pagament dels càrrecs, i s’afavorirà la càrrega pública i domèstica del vehicle elèctric. "Haurem de mirar com consumim perquè els canvis entre períodes seran diferents; s’estimularà desplaçar els consums, i les diferències entre peatges seran significatives", explicà Montagut.

Oficina egarenca per al canvi
El secretari general de la Cecot, Oriol Alba, va presentar els serveis de l’Oficina per a la Transició Energètica de la patronal egarenca, que busca ajudar en el canvi en la gestió de l’energia a les empreses. La nova oficina "vol optimitzar el consum elèctric i de gas de les empreses", va dir Alba, mitjançant diferents estratègies com l’optimització de factures i els projectes d’autoconsum fotovoltaic. A través del monitoratge de les dades de forma constant poden veure l’evolució de preus de l’energia i així fer una "revisió de preus d’energia, de potència o la potència contractada per optimitzar el consum per a les empreses".

"De mitjana, per a les empreses que s’adrecen a nosaltres, aconseguim una reducció de la factura de la llum i el gas d’entre un 20 i un 30%", explicava el càrrec de la Cecot, incidint especialment en l’aposta per l’autoconsum. I és que les condicions tant materials com administratives i de gestió sobre la generació d’energia han millorat molt en els últims anys, segons deia Alba. L’estalvi en la factura elèctrica, la ràpida amortització de les despeses o la llarga vida útil dels sistemes fotovoltaics d’autoconsum són algunes de les raons que va posar sobre la taula com a molt interessants per a les companyies.

Alhora els avantatges del reial decret llei 244/2019 i les bonificacions fiscals per municipi, com les de l’Ajuntament de Terrassa, han fet que sigui un servei cada cop més demandat, i va dir que "l’any passat vam fer 150 serveis amb 150 instal·lacions".

To Top