Diners

Terrassa tanca el febrer amb 17.297 aturats, 70 més que el mes de gener

La crisi econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19 segueix fent estralls a Terrassa, que va tancar el mes de febrer amb un total de 17.297 persones aturades, segons l’Observatori del Vallès Occidental i el Ministeri de Treball i Economia Social, que ahir va difondre les dades de l’atur a Espanya. La xifra suposa un increment del 0,4% respecte a les dades de gener, quan les persones sense feina a Terrassa eren 17.227, 70 menys que ara.

En termes interanuals, l’atur registrat aquest passat mes de febrer és un 24,2% superior al de fa un any, quan hi havia 14.097 persones desocupades, és a dir, 3.200 menys.

Tot i la tendència creixent de l’atur a Terrassa, la xifra de les 17.297 persones que es troben sense una activitat laboral, queda encara lluny de les marques històriques que es van assolir a la ciutat arran de la crisi econòmica iniciada el 2008. Fruit d’aquell perllongat sotrac, el febrer del 2013, Terrassa batia el rècord de sumar més de 24 mil persones aturades. La xifra se situava, concretament, en 24.269 persones desocupades.

En finalitzar aquell mes de febrer de 2013, al Vallès Occidental la dada era de 87.679 aturats. Ara és de 62.295 persones, la qual cosa suposa un augment d’un 0,8% respecte al gener, quan hi havia 522 persones desocupades menys a la comarca. Els darrers tres anys, l’atur registrat ha crescut durant el febrer (el 2019 ho va fer en un 0,5% i el 2020 en un 1,2%). Interanualment, la desocupació s’ha incrementat en un 24,9% (12.234 persones més).

A l’àrea d’influència de Terrassa, la situació és desigual. L’atur ha augmentat mensualment a Rellinars (+7,4%), Vacarisses (+6,8%), Castellbisbal (+1,2%), Rubí (+1,1%) i Matadepera (+0,4%). En canvi, s’ha reduït a Sant Cugat (-0,5%), Viladecavalls (-0,8%) i Ullastrell (-2,2%). De fet, en el conjunt del Vallès Occidental l’atur ha augmentat, mensualment, en catorze dels vint-i-tres municipis de la comarca i s’ha reduït en nou.

A Catalunya, les persones sense feina són ja 508.081, després que el febrer la desocupació hagi crescut mensualment en 4.209 persones (+0,8%). Respecte a l’any anterior, el saldo és de 117.076 persones aturades més, la qual cosa suposa un increment relatiu del 29,6%.

El nombre de persones afiliades a la Seguretat Social ha pujat 12.348 persones (+0,37%) de mitjana, el què implica que ara hi ha 3.359.239 persones afiliades a Catalunya. En termes interanuals, s’ha produït un descens de 81.563 persones, el que significa una baixada del 2,37%.

En el conjunt d’Espanya, l’atur s’ha incrementat en 44.436 persones al febrer respecte al mes de gener, elevant així la xifra d’aturats a 4.008.789, una barrera que no se superava des d’abril del 2016, reflex de l’impacte de la tercera onada de la pandèmia.

Aquestes dades no inclouen les persones afectades per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) perquè no són considerades dins la classificació d’atur registrat. En aquest sentit, cal destacar que el febrer va finalitzar amb 190.902 persones treballadores en ERTO a Catalunya.

Reaccions
Davant aquestes circumstàncies, el director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Enric Vinaixa, va demanar ahir al Govern espanyol que sigui més "àgil i convoqui de forma immediata la Conferència Sectorial d’Ocupació i els fons que rebi Catalunya no pateixin una davallada com l’any passat". El director general va reclamar aquesta agilitat per "poder fer les programacions de les polítiques actives d’ocupació destinades als col·lectius que més les necessiten". "Ens preocupa que estem a 2 de març i encara no sabem quan hi haurà la Conferència Sectorial, no sabem quins són els fons econòmics per aplicar les polítiques actives d’ocupació ni, per tant, la concreció dels diners que rebrà Catalunya", va assenyalar Vinaixa.

Per la seva banda, la Cecot considera que les xifres d’atur registrat, afiliació i contractació del mes de febrer són negatives, però previsibles tant pel context econòmic de pandèmia, com per les característiques del nostre model productiu, "accentuat per un marc de relacions laborals que ja es va demostrar ineficient amb la crisi del 2008 i que es manté igual, amb els mateixos instruments, esdevenint una xacra per poder reactivar l’economia". En aquest sentit, la patronal vallesana urgeix el Govern a actuar amb celeritat fent efectius els ajuts directes a les empreses, adaptant les restriccions de les empreses en ERTO i redefinint tant l’actual marc laboral com el model econòmic.

To Top