Diners

La Cambra coordina quatre projectes per accedir als fons NextGenerationEU

En el marc del seu lideratge de la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat (CECIC) del Consell General de Cambres de Catalunya (CGCC), la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa coordina quatre projectes per accedir a les línies de finançament dels fons NextGenerationEU. Es tracta de SOSSOIA, destinat a la prevenció del malbaratament alimentari i una eficient utilització social de la producció; GREENTECH, per al foment de les energies renovables i la formació tècnica i empresarial dels instal·ladors; CHATUTECH, per a la sostenibilitat del sector de l’obra pública mitjançant l’aplicació d’intel·ligència artificial; i TRANDITRUCK, nascut de la necessitat de digitalització de l’activitat i serveis de les pimes del sector transports i logística de Catalunya.

"Els quatre projectes comporten un destacat efecte tractor en línia amb els requeriments europeus, representen una inversió inicial d’aproximadament 400 milions d’euros i s’han presentat a les diferents manifestacions d’interès obertes pel Govern de l’Estat, traslladant la pertinent informació a la Generalitat", detalla Ramon Talamàs, president de la Cambra, que també ha estat realitzant una acció de comunicació amb empreses de la demarcació per donar-los suport en l’estructuració i canalització dels seus projectes i els ha facilitat la informació necessària sobre l’accés a les línies de subvencions i finançament dels NextGenerationEU.

Els principals socis del projecte SOSSOIA són AECOC, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, els Bancs d’aliments, ICIL, les cambres de comerç andaluses i el CGCC. La part tecnològica la pilotarà la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), campus de Terrassa, on es realitza el Màster en Blockchain, i també hi col·laborarà l’empresa VOTTUN de Sant Cugat. Tot, amb la intenció de reduir el malbaratament alimentari en l’àmbit de les empreses del sector industrial alimentari i de la seva distribució, amb especial enfocament en les pimes, i procurar el màxim aprofitament per a l’alimentació humana de la deixalla que s’arriba a produir.

Sostenibilitat
El projecte GREENTECH, sorgit de les inquietuds del Gremi d’instal·ladors de Terrassa, compta amb l’adhesió d’altres gremis catalans, els clústers d’Energia Eficient de Catalunya, el de Bioenergia i el d’Energia Solar SOLARTYS i la UNEF (Unión Española Fotovoltaica), les Cambres de Comerç de Castella – La Manxa i el CGCC, alhora que també la UPC, qui s’ocuparà de la part tecnològica. L’objectiu d’aquesta iniciativa és el foment de les energies renovables i, en concret, de la formació tècnica i empresarial per als instal·ladors. Amb una inversió de 172 milions d’euros, cerca estructurar vuitanta centres a tot l’Estat.

Per la seva banda, el CHATUTECH és un projecte per a la sostenibilitat del sector de l’obra pública mitjançant l’aplicació d’intel·ligència artificial i altres tecnologies. Hi estan implicades la Universitat Politècnica de València, a través del seu Departament de Construccions Arquitectòniques, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a través del seu departament d’Enginyeria Electrònica, la UPC i el CGCC.

Finalment, el projecte TRANDITRUCK, presentat coordinadament entre el Gremi de Transports i Logística de Catalunya i el CGCC, vol donar resposta a la necessitat de digitalització de l’activitat i serveis de les pimes que operen en aquest sector, que a Catalunya representen un 80% de les vint mil empreses censades en aquesta activitat.

To Top