El BBVA va obtenir un benefici net de 1.305 milions d’euros el 2020, un 62,9% menys que un any abans, a causa de les provisions per a afrontar la crisi del coronavirus i a la deterioració del valor de la seva filial als EUA, la venda de la qual va anunciar el novembre passat i sense la qual hagués guanyat 3.000 milions. Així ho ha explicat l’entitat en un comunicat remès al supervisor del mercat borsari espanyol, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que afegeix que només en el quart trimestre el benefici va ser de 1.329 milions d’euros, que inclouen la plusvàlua neta de la venda a Allianz del seu negoci d’assegurances de no vida a Espanya.
La venda de la filial als EUA aportarà "uns 8.500 milions d’euros (10.346,6 milions de dòlars) de capital", que es destinaran "a créixer de manera rendible" en els seus actuals mercats i a incrementar el dividend, diu el banc, que espera repartir 5,9 cèntims d’euro per acció amb càrrec a 2020 i recuperar el 2021 la seva política de destinar a aquests pagaments entre el 35% i el 40% dels seus guanys. L’entitat, que va trencar a la fi de novembre el seu projecte de fusió amb el Banc Sabadell, també vol recomprar entorn del 10% de les seves pròpies accions quan es tanqui la venda de la citada filial, sempre que les condicions de mercat siguin adequades i rebi les aprovacions necessàries.
La solvència del grup, mesurada per la ràtio de capital de màxima qualitat CET1 "fuly loaded", que inclou tots els requeriments legals, es va situar en l’11,73%, per sobre del mínim (actualment en el 8,59%). Aquesta ràtio no incorpora l’impacte positiu per la venda de BBVA USA i altres societats en aquest país, ni tampoc l’efecte de la venda de BBVA Paraguai.
Quant al balanç i l’activitat, la xifra bruta de préstecs i bestretes a la clientela es va situar en 378.139 milions d’euros, un 4,5% menys que un any abans, amb una ràtio de morositat del 4%, enfront del 3,8% de 2019, i una cobertura per a possibles insolvències del 81%, una mica millor que el 77% anterior.
Durant 2020 BBVA va ajudar tres milions de clients afectats per la pandèmia amb prop de 63.000 milions d’euros entre línies de crèdit amb aval públic i moratòries, explica la nota.
Per àrees geogràfiques, Mèxic es va mantenir com la locomotora del grup, amb uns guanys de 1.759 milions d’euros, que van baixar un 34,8% interanual, en tant que a Espanya va guanyar 606 milions d’euros, un 56,3% menys que un any abans.
Als EUA el grup va obtenir un benefici de 409 milions d’euros (498 milions de dòlars), un 27,2% menys, mentre que en l’àrea d’Amèrica del Sud, el guany net va caure un 38,2%, fins a 446 milions d’euros.
A Turquia va guanyar 563 milions d’euros, un 11,4% més, i l’àrea denominada Resta d’Euràsia va obtenir 137 milions d’euros, un 7,6% més.
Quant als principals marges del compte de resultats del grup, el d’interessos -que inclou la major part dels ingressos- es va reduir un 7,3% i va quedar en 16.801 milions d’euros.
Marges
El marge brut -que afegeix ingressos per comissions- també va baixar, un 6,1%, fins a 22.974 milions d’euros, entre altres motius per la caiguda del 8,3% de les comissions, que van aportar 4.616 milions d’euros, en tant que el marge net, que només té en compte l’activitat purament bancària, va sumar 12.219 milions d’euros després de retrocedir un 2,7% interanual.
A tancament de desembre, els clients digitals de BBVA sumaven 37 milions a tot el món, un 16% més que el 2019, en tant que els qui es relacionen amb el banc via mòbil eren 34,5 milions, un 20% més.
A Espanya, respecte als principals marges del compte anual, el d’interessos -que inclou gairebé tots els ingressos- va baixar un 0,4% fins a 3.553 milions, a causa "de l’entorn de tipus a la baixa i al canvi en la composició de la cartera de finançament a empreses, de curt a llarg termini". Les comissions netes van créixer gairebé un 3% interanual, "molt recolzades en les comissions de gestió d’actius i a les generades per les operacions de banca corporativa", que compensen "les exempcions en alguns productes en els pitjors moments de la pandèmia". Això va conduir a un marge brut de 5.554 milions, un 1,8% menys, en tant que una vegada restats les despeses d’explotació, d’uns 3.000 milions, es va traduir en un marge brut positiu, de 2.515 milions, un 4,5% més.
Durant la presentació de resultats d’ahir, el president de BBVA, Carlos Torres, va defensar que el banc compta amb capital suficient per a invertir, però això no vol dir que es "malbarati" en operacions que no tenen sentit.
Malgrat les diferents preguntes sobre què va fallar en les negociacions amb Sabadell o si es podrien reprendre en el futur, Torres es va limitar a repetir la idea que les converses van acabar i la resta són "especulacions". A més, va assegurar que BBVA té "pressió zero" del mercat o dels reguladors, a pesar que els supervisors recomanen de manera recurrent una major consolidació a Espanya que millori la rendibilitat del sector. Davant això, va argumentar que al BBVA es miren totes les oportunitats que sorgeixin i "si tenen sentit estratègic", es duen a terme.