Fins a 1.696 joves s’han inscrit al Programa de Garantia Juvenil de la Cambra de Terrassa des de l’any 2015. I del total, més de la meitat, un 51%, ha accedit al mercat professional, percentatge que es manté estable en comparació amb les dades de gener de 2020 (52%).
Dissenyat i gestionat per la Cambra de Terrassa, aquest projecte forma part del Programa Integral de Qualificació i Ocupació (PICE) promogut per la Cámara de España. Es tracta d’una acció d’orientació i integració laboral i educativa per a joves d’entre 16 i 29 anys que volen integrar-se al món laboral i/o educatiu. Hi poden participar tant si tenen o no estudis o experiència laboral, sempre que no tinguin feina.
Al llarg de l’any 2020, 124 joves han realitzat una de les formacions troncals del programa i, fins a 155 joves han cursat alguna de les formacions específiques: mosso de magatzem, auxiliar de comerç, auxiliar de sala de jocs i auxiliar de supermercat. Així mateix, 43 joves han rebut un servei d’acompanyament de visites a empreses, en el marc del programa.
Així, amb aquestes xifres, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa fa un balanç positiu dels programes de suport i orientació que ha gestionat durant el passat exercici l’entitat, que a més de recalcar "l’alta participació i els bons resultats del programa per a joves", destaca la posada en funcionament del Programa 45+, una nova iniciativa dirigida a persones d’entre 45 i 60 anys en situació d’atur, que neix amb l’objectiu de millorar la seva capacitació en digitalització i afavorir l’augment de possibilitats d’inserció laboral.
De fet, el Programa 45+ forma part del Programa Operativo de Empleo, Formación y Educación (POEFE), finançat pel FSE i 100% gratuït per als participants. El projecte s’adapta a les capacitats individuals de cada participant per tal que n’obtinguin la formació i/o la qualificació necessàries que millor s’adaptin als requisits de les empreses.
El projecte parteix d’una entrevista d’orientació centrada a analitzar el punt de partida de la persona participant; continua amb una formació en competències digitals ajustada al seu perfil (presencial, que podrà ser de 50 h a 100 h, o en format online, que podrà ser de 50 h, 60 h o 100 h); i finalitza amb un diagnòstic de reconversió personalitzat, en què es treballen les oportunitats que té el participant en el mercat laboral actual.
79 persones al nou programa 45+
En aquest sentit, el Programa 45+ ha donat suport a un total de 79 persones en la seva primera acció d’orientació, duta a terme durant l’últim trimestre de l’any 2020. Gairebé un 60% dels participants va acabar l’acció formativa en competències digitals abans de finalitzar l’any, alhora que la meitat dels inscrits ja ha rebut el servei d’acompanyament i diagnòstic personalitzat per part de la Cambra.
Durant aquest període, s’han realitzat un total d’onze formacions: quatre cursos en competències digitals en format presencial, així com set formacions d’especialització en diferents àmbits de la digitalització, en format online, expliquen des de la institució, que manté el seu compromís de seguir, al llarg d’aquest 2021, formant i ajudant a trobar feina als joves, a través del Programa de Garantia Juvenil, així com a les persones d’entre 45 anys i 60 anys, en el marc del Programa 45+.