Diners

L’atur torna a nivells de finals de 2016 amb prop de 17 mil desocupats

Les xifres són per desgràcia la millor manera d’il·lustrar el que ha significat la pandèmia de la Covid-19. El mercat laboral ha notat de forma excepcional les conseqüències de l’impacte del virus a les nostres vides. Les aturades, restriccions i mesures que s’han pres per frenar l’afectació del virus (moltes d’elles absolutament discutibles tan en forma com en temps d’aplicació) presenten un panorama completament esfereïdor. L’any 2020 s’ha tancat a Terrassa amb un increment de l’atur en 3.049 persones. És un augment d’un 21,9 per cent. Desembre va arribar a la seva fi a la ciutat amb un total de 16.965 persones sense feina. Hem tornat a les xifres d’octubre de l’any 2016. Això significa que en termes de mercat laboral, la Covid-19 ha fet saltar pels aires la recuperació laboral dels darrers quatre anys.

I en aquestes dades, que són terribles, no s’inclouen els centenars de treballadors que estan aixoplugats sota el paraigua dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Molts d’aquests treballadors no saben si podran tornar a la seva ocupació o per contra s’incorporaren a la llista d’aturats.

A totes les ciutats del Vallès Occidental les dades han estat negatives. Globalment, l’atur ha pujat a la comarca en 11.325 persones. És un increment d’un 22,9 per cent. Terrassa és la ciutat que més atur ha generat al Vallès Occidental, Percentualment, les pitjors dades de 2020 han estat a Rellinars, amb un augment d’un 48,8 per cent, amb vint aturats més en el conjunt de l’any.

Altres poblacions
Rubí és la segona ciutat de l’àrea d’influència econòmica de Terrassa en la que més ha crescut l’atur en els darrers dotze mesos, en concret en 903 persones. El global de l’any, a Sant Cugat, ha finalitzat amb 792 persones més sense feina. Viladecavalls ha finalitzat amb 93 aturats més i Castellbisbal amb 89, però és el percentatge menor de pujada, un 16,1 per cent. A Viladecavalls es tanca l’any Covid-19 amb setanta persones desocupades més i a Matadepera la pujada ha estat de 33.

Pel que fa a les dades mensuals també han estat molt negatives en un mes, el de desembre, que sempre és bo en l’àmbit laboral. Les noves restriccions i la situació sanitària han provocat que la campanya de Nadal ha estat molt dolenta. A Terrassa, després de tres mesos de retallades, l’atur va pujar en 565 persones. Desembre va ser el tercer mes del darrer any amb un augment més important de l’atur per darrer del nefast abril, amb 1.787 persones sense feina i els 686 del mes de març. El 2019, per exemple, l’atur va baixar en 67 afectats a la ciutat. Un any abans van ser 83. El 2017 el descens va ser de 178 i el 2016 de fins a 322 persones.

Al Vallès Occidental, desembre també ha estat negatiu, amb 1.994 nous aturats. És una pujada del 3,4%. A totes les poblacions de l’àrea de Terrassa ha pujat la desocupació el darrer mes de l’any, a excepció de Matadepera, que no ha experimentat cap variació.

Rubí també presenta unes dades molt dolentes, amb 210 nous aturats al desembre. A Sant Cugat la pujada ha estat de 72 persones. Molt per sota se situa Castellbisbal, amb 28 desocupats més. A Vacarisses l’augment és de quinze persones. Ullastrell i Viladecavalls sumen vuit en cada població i per últim a Rellinars hi ha un aturat més.

Per la seva part, Catalunya va tancar 2020 amb 497.611 persones a l’atur, un 28,21% més que un any abans a causa de la crisi de la Covid-19, que ha provocat una pèrdua de 75.716 afiliats mitjans a la Seguretat Social. A Catalunya, el desembre passat va acabar amb 12.863 aturats més (un 2,65% més que al novembre), convertint amb la comunitat que ha registrat un major nombre de desocupats l’últim mes de l’any.

To Top