Tothom reconeix que la fotografia que van oferir ahir les dades oficials de l’atur no s’apropen a la situació real del món laboral. Novembre va finalitzar a Terrassa amb 49 aturats menys, però aquesta no és la realitat. Les noves i dràstiques restriccions fixades per la Generalitat per frenar la situació sanitària provocada per la segona onada de la Covid-19 van tenir una afectació directa en molts sectors. Bars i restaurants els primers, però també al comerç, a la cultura i a l’esport. Molts treballadors van tornar a casa i només els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), van evitar que les dades de l’atur augmentessin de forma desorbitada. La Generalitat, ahir mateix, va xifrar en 265.949 els treballadors afectats per les conseqüències de la Covid a Catalunya, 196.359 que encara estan afectats per més els 69.590 llocs de treball perduts entre el març i el novembre. Aquesta eina resulta determinant per evitar unes dades encara molt pitjors.
En l’anàlisi de les dades oficials, l’atur per primer cop aquest any a Terrassa ha estat capaç d’enllaçar tres mesos seguits de descensos, encara que aquest novembre ha estat mínim. Setembre, octubre i novembre en el seu conjunt han derivat en un total de 600 treballadors que han tornat al mercat laboral. Només al mes de març, la xifra d’acomiadats va ser de 686.
Evolució
Novembre ha estat el segon mes d’aquest 2020 amb un menor descens. Gener va ser més fluix, amb 48 aturats menys. Des de l´inici de l’any han estat sis mesos negatius i cinc positius. Malgrat aquestes xifres, en el conjunt de l’any, l’atur ha pujat a la ciutat en 2.481 persones. En finalitzar el penúltim mes, la xifra total de terrassencs sense feina era de 16.400. En el darrer any, l’atur a Terrassa ha crescut en 2.414 persones. El novembre de 2019 hi havia 13.986 aturats.
Novembre, en els darrers cinc anys, ha presentat dades positives. El descens més gran d’aturats va ser l’any passat, amb 341 persones menys. El 2018, la baixada va ser de 194 i el 2016 de 106. Per contra, l’any 2017, el resultat final va ser molt similar a aquest any, amb 46 aturats menys.
Al conjunt del Vallès Occidental, les dades també han estat positives, amb un descens global de 534 persones, per un total de 58.864 aturats a la comarca. Les variacions en el conjunt de les poblacions del Vallès Occidental han estat mínimes. Sabadell ha estat la ciutat amb un major descens, en concret 89 persones.
Pel que fa a l’àmbit natural de la comarca de Terrassa, Rubí és la ciutat que ha estat més prop en el comportament del seu mercat laboral, amb 47 aturats menys. També cal destacar les 28 persones que van trobar feina a Sant Cugat o les 22 a Castellbisbal. Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls també presenten un balanç negatiu. Per contra, l’increment més gran és a Matadepera, amb sis aturats més i també s’ha incrementat en una persona a Rellinars.
Catalunya, per la seva part, ha registrat un augment de l’atur registrat de 189 persones el mes de novembre (+0,04%), el que deixa el nombre de persones en atur en 484.748. En termes interanuals, l’atur registrat puja a Catalunya 94.566 persones (+24,2%). El nombre de persones afiliades a la Seguretat Social ha pujat 3.353 persones (+0,1%) de mitjana, el que implica que ara hi ha 3.378.995 afiliats.