La pandèmia de la Covid-19 ha disparat aquest any les preferències dels "àngels inversors" espanyols per les empreses emergents del sector farmacèutic i el biotecnològic, que han copat el 16% de les inversions realitzades en els tres primers trimestres del 2020, davant el 9% del 2019. Així es desprèn de l’informe "Business Angels 2020. La inversió en start-ups: activitat i tendències", elaborat per l’Associació Espanyola de Business Angels Networks (Aeban), en col·laboració amb l’IESE; CaixaBank, a través de DayOne, i l’ICEX-Invest in Spain.
Una altra conclusió rellevant de l’informe és que la inversió en empreses emergents ha aguantat substancialment tot i la pandèmia, ja que el 77% dels "àngels inversors" espanyols que van realitzar alguna inversió el 2019 asseguren haver tornat a invertir aquest any.
Tot i que el sector de programari segueix ocupant el primer lloc en les carteres, amb el 27% de la inversió total feta per "àngels inversors" espanyols, el seu pes global ha baixat, ja que el 2019 va absorbir el 31% de la inversió total. En canvi, el sector biotecnològic i el farmacèutic passa del tercer lloc el 2019 al segon en els nou primers mesos d’aquest any, i de fet, si se sumen les inversions realitzades en empreses emergents del sector salut (11% el 2020), entre tots dos sumen un altre 27% de la inversió, amb la qual cosa hi ha un lideratge compartit.
L’informe, elaborat a partir d’una enquesta realitzada entre 150 inversors privats, també revela que els sectors de l’oci (9% de la inversió total el 2020, tres punts més que el 2019) i els mitjans (5%, tres punts més que el 2019) "semblen haver augmentat el seu atractiu entre els inversors en aquest període i tenen bones perspectives per al futur pròxim". En canvi, el sector financer i bancari "sembla el principal perjudicat per la pandèmia" i ja només suposa un 5% de la inversió, enfront del 9% l’any anterior.
Si bé l’estudi és de caràcter qualitatiu, i no quantitatiu, la directora de la xarxa d’inversors privats i family offices de l’Iese, Amparo de San José, ha explicat que creu que el volum inversor del 2020 serà similar al del 2019. "No sembla que s’hagi reduït el volum. Si es projecta l’activitat d’aquests primers tres trimestres del 2020 a l’últim de l’any, hi haurà la mateixa activitat que el 2019", ha afirmat.
Amb tot, l’estudi posa de manifest que la crisi de la Covid-19 també pot fer que es ressentin les inversions futures en empreses emergents, ja que un 42% assegura que realitzarà menys inversions com a conseqüència de la pandèmia, per un 28% que no espera reduir-les i un 30% que manté una postura indefinida.
Una altra conclusió de l’enquesta és que el 46% dels consultats diu que només invertirà en noves "start-ups" si la seva cartera no té necessitats, mentre que el 26% no condiciona les noves inversions a aquesta circumstància. En la mateixa línia, un 64% dels inversors descarta la inversió en empreses emergents de sectors sensibles a la Covid-19, que seran "les grans damnificades per la crisi", apunta l’informe.
Augmentar la cartera
Amb tot, la directora de la xarxa d’inversors privats de l’Iese ha ressaltat que els "àngels inversors" espanyols han demostrat el 2020 ser "més valents" en aquest any de pandèmia que els britànics, per exemple, que en un 50% dels casos han optat per paralitzar les seves inversions.
Segons l’informe, el 89% dels inversors van augmentar la seva cartera de participades el 2019, amb una mitjana de 2,6 operacions noves cadascun. Així mateix, un 49% dels inversors van seguir finançant empreses emergents en les que ja tenien participació.
Una altra dada important de l’informe és que revela que una de les assignatures pendents de l’ecosistema emprenedor i particularment de l’entorn inversor és la participació de més dones en posicions de lideratge i presa de decisions d’inversió, ja que només el 10% dels participants que han indicat el seu gènere en l’enquesta són dones.