Diners

BBVA ven la seva filial als EUA per a créixer en altres mercats

BBVA ha arribat a un acord per la venda de la seva filial als Estats Units a PNC per un preu d’aproximadament 11.600 milions de dòlars (9.700 milions d’euros) en efectiu. Aquest preu representa 19,7 vegades el resultat obtingut per la unitat en 2019 i equival a prop del 50% del valor en borsa actual de BBVA, per la qual cosa l’operació crea un enorme valor per als accionistes. La transacció tindrà un impacte positiu en el ràtio de capital CET1 ‘fully loaded’ de BBVA de prop de 300 punts bàsics, equivalent a 8.500 milions d’euros de generació de CET1. Es preveu que l’operació es tancarà a mitjan del pròxim any, una vegada s’obtinguin les autoritzacions reguladores necessàries..

"Aquesta és una gran operació per totes les parts. PNC ha reconegut l’enorme valor del nostre negoci, els nostres clients i el nostre gran equip als Estats Units, que formaran part d’un grup financer líder al país", ha assenyalat Carlos Torres Vila, president de BBVA. "L’acord enforteix la nostra ja sòlida posició financera. Ens aporta molta flexibilitat per a invertir de manera rendible en els nostres mercats -impulsant el nostre creixement a llarg termini i fent costat a les economies en la fase de recuperació- així com per a incrementar la remuneració a l’accionista"m amplia Torres. El president de BBVA indica que "el preu representa gairebé el 50% de la capitalització borsària de BBVA, per a un negoci que genera menys del 10% del nostre benefici. A més aquest preu és més de dues vegades i mitja el valor que els analistes assignen a aquesta filial".

Als Estats Units, BBVA és present a la regió del Sunbelt, amb més de 100.000 milions de dòlars en actius, 637 oficines i posicions de lideratge a Texas, Alabama i Arizona. Una vegada es completi l’operació, PNC -amb seu a Pittsburgh, Pennsilvània- es convertirà en el cinquè banc més gran del país per actius.

Exclusió
La transacció exclou el ‘broker dealer’ (BBVA Securities) i la sucursal de Nova York, a través dels quals BBVA continuarà prestant serveis de banca corporativa i d’inversió als seus grans clients corporatius i institucionals. Addicionalment, BBVA manté l’oficina de representació a San Francisco i el fons d’inversió en ‘fintech’ Propel Venture Partners.

"L’adquisició accelerarà la nostra trajectòria de creixement i aportarà valor a llarg termini per a l’accionista", va assenyalar William S. Demchak, president i CEO de PNC. "Aquesta operació és una oportunitat per a caminar cap al futur des d’una posició de fortalesa, accelerant l’expansió de PNC, aprofitant la nostra experiència en adquisicions. Ens satisfà enormement poder aportar la nostra tecnologia líder i els nostres productes i serveis innovadors a nous mercats i clients, conjuminant el compromís que tots dos bancs compartim de formar equips diversos d’alt rendiment i de fer costat a les comunitats on operem".

Valor en borsa
L’oferta 100% en efectiu de PNC valora el negoci venut a 19,7 vegades el seu resultat en 2019 i a 1,34 vegades el seu patrimoni tangible a 30 de setembre de 2020. Així mateix, la transacció aflora el valor de la filial perquè el preu representa més de 2,5 vegades la valoració mitjana que assignen els analistes a la franquícia (3.800 milions d’euros), per un negoci que va suposar menys del 10% del benefici atribuït del Grup en 2019. A més el preu equival a gairebé el 50% de l’actual valor en borsa de BBVA.

L’operació tindrà un impacte positiu en el ràtio CET1 ‘fully-loaded’ d’aproximadament 300 punts bàsics, equivalent a 8.500 milions d’euros de generació de capital CET1. Incloent aquest impacte positiu, el ràtio pro-forma CET1 ‘fully loaded’ a 30 de setembre de 2020 aconseguiria el 14,5%. Amb l’operació, BBVA tindrà major flexibilitat estratègica per a invertir en els mercats en els quals opera i per a incrementar la remuneració a l’accionista, sent una opció atractiva als preus actuals una recompra rellevant d’accions . La venda generarà una plusvàlua neta d’impostos d’uns 580 milions d’euros i el patrimoni tangible s’incrementarà en 1.400 milions d’euros.

To Top