Noto que el diàleg es fa difícil amb el meu interlocutor. Repeteix expressions ambigües com: “Saps?” “… En plan…” “…. ningun…”. Tot plegat es fa confús i l’energia centrada només en la negociació, dispersa el sentit de la revisió de l’examen, que s’hauria de centrar en la visualització de les respostes de les preguntes i en veure si hi algun error en la nota obtinguda.
Aquest exemple sobre la dificultat de les relacions entre professor i alumne ens porta la reflexió sobre la problemàtica dels joves situats a prop del moment de dibuixar el seu destí professional i el seu futur com a persones dins la societat que viuen. Se’ls ha batejat com la “generació Z”
Quins són els elements rellevants actualment d’aquesta problemàtica?. Podríem fer una llista immensa, començant per la precarietat econòmica que tenen en el moment actual i del pròxim futur. Sense ser exhaustius, anomenem-ne alguns punts claus en forma de decàleg: 1) la dificultat de reconeixement del lideratge, 2) l’embolic en crear valors propis 3) la lleugeresa dels seus convenciments i la reducció d’interessos profunds i 4) la lluita sense gaires opcions, per un futur poc engrescador 5) la reducció del valor dels continguts de qualsevol mena, a causa de la infinita abundància d’informació disponible 6) la preferència per la immediatesa 7) els pocs recursos en l’expressió verbal i escrita per la manca de l’hàbit de lectura i el predomini de les frases curtes 8) la gran dependència del nucli familiar que segueix creant l’única zona de confort real 9) la il·limitada connectivitat física i digital dels vols barats i de la infraestructura digital 10) l’impacte de les successives crisis econòmiques.
Les institucions, juntament amb el teixit empresarial i econòmic ha de fer un tomb per donar esperança als joves, desbloquejant el seu talent atrapat, i que la seva incorporació en el món laboral no sigui un seguit de frustracions. La millora de la productivitat vindrà de la millor preparació, combinada amb la millor tecnologia.
Les relacions entre generacions influencien en el comportament de les persones de les diferents edats. Cada generació té un paper que va canviant en el temps, a través de les modificacions dels rols i repetició-adaptació de models vistos en les generacions anteriors. La societat va canviant com ho fan les relacions en la família, les relacions entre les amistats i les relacions a la feina. La mateixa família en moments de guerra, dictadura o democràcia, o en moments de bonança o de crisi econòmica, etc., té traces que marquen el camí de les següents generacions. Cada nova generació que sorgeix, empeny els canvis encaixant els seus comportaments a l’entorn socioeconòmic en què viu.
Cada generació té doncs, la seva situació que condueix a respostes complexes. Els jubilats, per exemple, tenen encara (i ja veurem fins quan) un tracte preferent en la dotació pressupostària de l’estat, recollint el fruit de les seves cotitzacions. Els seus vots són cada vegada més importants i els amants del poder no volen perdre’ls. Un percentatge molt alt té bona salut, i amb la paga de jubilat i l’estalvi en diners o bens com la llar, acumulat al llarg de la seva vida laboral, gaudeix del privilegi de disposar de temps i recursos per poder assaborir amb satisfacció de l’etapa més planera de la seva vida.
Millenials
Llegim com una enquesta del BBVA destaca que el 50 % dels millenials (nascuts els anys 80s i 90s) creu que no gaudirà de la prestació publica de la jubilació i tot i reconèixer la importància de l’estalvi, el 60 % d’aquests joves no estalvia al final de mes perquè no vol o perquè no pot. Varen créixer com a joves al costat del desenvolupament de la digitalització i no saben viure sense un telèfon intel·ligent a prop i són els que compren més per telèfon mòbil. Ara estan en els primers graons en la vida professional i són els que lideraran el món d’aquí deu-quinze anys. Els que venen al darrere (la generació Z), encara tenen recorregut per a construir la seva personalitat i accentuen aquesta dependència digital, que s’afegeix al decàleg de problemes esmentats. El poder de compra d’aquestes generacions és limitat i depèn molt de l’entorn familiar. Són els grans compradors en les campanyes digitals com la del “single day” de l’11-11 que aquest any ha doblat la xifra de vendes de l’any passat per Alibaba: en un dia ha venut 74 mil milions de $!: com si les “precarietats covid” es resolguessin comprant per internet…
*
gabriel izard@uab.cat