Al llarg d’aquest mes, l’Ajuntament organitza conjuntament amb prop de 90 empreses d’economia social, entitats i cooperatives de Terrassa una nova edició de la “TerrassaCooperativa”. Es tracta d’un programa amb més de 50 activitats per a tota la ciutadania amb l’objectiu de donar a conèixer altres formes d’economia més equitatives, sostenibles i inclusives que millorin la vida de la gent. Enguany, amb l’aparició de la pandèmia de la Covid-19 i la postcrisi social i econòmica, la Terrassa Cooperativa s’ha reconvertit en una edició especial que es desenvoluparà “on line”.
Així, durant aquest mes de novembre, Terrassa esdevé un lloc de trobada entre la ciutadania i el teixit de l’economia social de la ciutat. Les entitats i les empreses s’apropen a la ciutadania i al món educatiu, obrint les seves activitats i mostrant a què es dediquen i com poden cobrir les necessitats quotidianes i bàsiques de tothom: habitatge, alimentació, educació, comunicació, lleure, etc.
Proximitat
Organitzat pel Servei d’Emprenedoria i Economia Social de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Terrassa, enguany la “TerrassaCooperativa” es divideix en quatre itineraris.
El primer d’ells és de consum i producció responsable. Explica l’Ajuntament en la presentació que durant els mesos de confinament hem vist com les cadenes globals de producció són febles i ens hem adonat que produir més a prop de casa, en temps de crisi i sempre, comporta seguretats en el consum però també en l’estabilitat laboral. Per això, el consum de proximitat, sostenible i just és possible a una ciutat com Terrassa, explica el Consistori.
El segon itinerari fa referència a les economies feministes i de les cures i es presenta dient que durant la crisi de la Covid-19 s’ha pogut comprovar la gran divisió que s’ha creat entre les cures (dels infants, de la gent gran, de les persones amb malaltia…) i la feina. Són dos mons oposats i dividits amb rols de gènere moltes vegades. Per aquest motiu, l’economia feminista vol repensar el model i plantejar alternatives per posar la vida al centre.
La cultura i l’economia social centren el tercer itinerari, on es defensa que l’economia social i solidària pot ser un impuls per al sector cultural, generant un ecosistema local cooperatiu basat en l’intercooperació entre projectes que generen cultura viva, i en una economia cultural transformadora, que garanteixi unes condicions laborals dignes i la sostenibilitat dels projectes dins del sector.
Hi ha, per últim, un últim itinerari sobre jornades professionals, que pretén ser un punt de trobada, de reflexió, d’intercooperació perquè empreses i entitats trobin eines i recursos per enfortir-se a través d’activitats adreçades a professionals. I tot això en un moment en què les empreses necessiten més suport i més eines que mai per fer front a la situació creada per la pandèmia.
A la web terrassacooperativa.cat es poden trobar totes les activitats, els horaris i les passes a fer per inscriure’s.