El Producte Interior Brut (PIB espanyol podria contreure’s un 11,5% en 2020 i créixer un 6% en 2021, segons l’últim informe "Situació Espanya’" de BBVA Research, presentat ahir per Jorge Sicília, director de BBVA Research i economista cap de BBVA; Rafael Doménech, responsable d’Anàlisi Econòmica; i Miguel Cardoso, economista cap per a Espanya. Així, encara que la previsió de contracció per a 2020 es manté, s’estima que durant l’últim trimestre de l’any es registrarà una desacceleració major a l’esperada com a conseqüència, principalment, de la deterioració de la situació sanitària, tant a Espanya com en la resta d’Europa, que porta a revisar a la baixa en un punt percentual la previsió de l’alça del PIB per a 2021.
La caiguda dels nivells d’activitat va sobrepassar el 20% en el primer semestre de l’any respecte al tancament de 2019, però "s’estima que la recuperació en el tercer trimestre (+14% trimestral) ha estat una mica més intensa del que es preveu". "Aquest major creixement durant el període estival es deu en part per una atípica concentració dels canvis en la despesa en béns produïts en l’àmbit nacional", apunten els economistes de BBVA. No obstant això, "l’últim trimestre de l’any registrarà una desacceleració fins al 2,0%, major a l’esperada", tal com assenyala l’informe "Situació Espanya" corresponent al quart trimestre de 2020.
Segons les estimacions presentades ahir, la flexibilització de les restriccions per a contenir la pandèmia i les polítiques implantades per a sostenir els ingressos de les llars, mantenir l’ocupació i impulsar el crèdit i la liquiditat de les empreses, han aconseguit una reactivació generalitzada dels diferents components de la demanda interna i externa. De fet, el consum de les famílies podria haver mostrat un creixement fins i tot major al del PIB (+17% en el trimestre). L’informe també conclou que durant el tercer trimestre s’hauria produït un creixement notable en les exportacions de béns (+20% en el trimestre) i en les de serveis no turístics (+25% en el trimestre). Entretant, la despesa en consum públic, que va sorprendre amb un feble avanç durant el segon trimestre de l’any (+0,3%), podria haver repuntat en el tercer (+4%), a causa de l’impuls fiscal en marxa, a conseqüència de la despesa que s’hauria realitzat per a contenir la pandèmia i la preparació de l’any escolar.
Segona onada
L’impacte que pugui tenir la segona onada de contagis en l’economia europea i en l’espanyola amenaça amb un notable alentiment del creixement a curt termini. A Espanya, diversos indicadors mostren que la millora pot estar perdent força. Aquest és el cas de la despesa amb targeta de BBVA o en TPV de BBVA, que ha passat de créixer un 4% interanual en mitjana durant el mes d’agost a un 2,1% en la primera quinzena d’octubre. Aquest afebliment ha estat particularment important en aquelles províncies amb major incidència de contagis, o en sectors especialment exposats a la pandèmia, com el turístic, el de l’oci o el de la restauració. A més, altres indicadors, com l’afiliació a la Seguretat Social, les vendes d’automòbils o els indicadors de confiança, mostren també que l’impuls ha anat a menys durant els mesos d’agost i setembre.