Diners

El 70% de pimes reconeixen que han de millorar la digitalització

El 70% d’empreses de la demarcació assegura que té necessitat de fer millores importants en la seva digitalizació. La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa ha fet públics els resultats de l’enquesta realitzada a empreses de Catalunya per tal de conèixer l’impacte de la crisi sanitària derivada de la Covid-19, envers la digitalització i les competències digitals dels seus equips.

L’enquesta, en la qual han participat un total de 55 empreses de diferents sectors i nombre de treballadors, forma part del conjunt de projectes i serveis que està duent a terme la Cambra per donar suport a les empreses en l’àmbit de la digitalització, alhora que s’emmarca en el projecte europeu CVETNET i en l’aliança per a la digitalització, Digital Impulse Hub.

Els resultats de l’enquesta mostren la necessitat de millores en la digitalització de les empreses. Un 70% declara que necessitaria fer algunes millores o millores importants en aquesta matèria. A més, el 45% d’aquestes no disposa d’una persona responsable de la digitalització. Alhora, tot i que un 60% de les empreses enquestades es mostren satisfetes o molt satisfetes amb la ciberseguretat, encara n’hi ha un 20% que es declara insatisfeta o molt insatisfeta envers aquest àmbit. Els punts en què troben més dificultats en matèria de la digitalització i davant la crisi de la Covid-19 són en l’àrea comercial i vendes, declarant-se un 32% insatisfetes o molt insatisfetes respecte a la gestió online de comandes dels clients; un 44% envers la capacitat d’aconseguir nous contactes en comerç internacional via online (distribuïdors, agents, clients…); i un 46% respecte a la utilització dels canals de venda online/ecommerce.

En canvi, els punts en què declaren estar satisfetes o molt satisfetes són en l’àmbit de les eines TIC -el 74% de les empreses es declara satisfeta o molt satisfeta de les eines TIC, que els han ajudat a afrontar la crisi- i dels recursos humans -el 73% pensa que aquests han tingut les competències necessàries per organitzar reunions amb èxit i per a la presa de decisions-.

L’estudi s’ha completat amb l’elaboració d’entrevistes en profunditat individuals a 7 empreses de la demarcació de la Cambra de Terrassa. "Al llarg dels anys, la percepció dels nostres treballadors respecte a la digitalització ha canviat molt: des que la digitalització és un generador de problemes a què la digitalització és un aliat que et facilita la vida", diu una font d’una empresa empresa industrial exportadora.

Més temps disponible
"La digitalització i el teletreball van lligats a la millora mediambiental, la reducció d’emissions i el benefici de les persones. El temps que deixem d’invertir en viatges, el guanyem. Es tracta de com es pot millorar i organitzar el teletreball. Actualment, una persona jove pot viure al poble dels seus pares i a la vegada pot treballar a una empresa puntera de tecnologia. Això solucionaria conciliacions familiars, dinamitzaria les àrees rurals i evitaria el seu abandonament (…),"afegeix una companyia de tecnologies de la informació amb 10 treballadors. "És molt fàcil treballar de manera virtual. La virtualitat enganxa molt, però cal que no es perdi la part de contacte humà que s’ha de mantenir" sosté una font d’una empresa de serveis de neteja.

To Top