El Banc Sabadell torna a estar en totes les travesses en la nova ronda de fusions encoratjada per la crisi del coronavirus i, de moment, la mateixa entitat ha contactat almenys amb BBVA i Kutxabank per a explorar una possible operació corporativa, segons fonts financeres. Malgrat aquests contactes preliminars, el Sabadell aclareix que no manté converses formals amb ningú i insisteix que té el seu propi full de ruta per a guanyar rendibilitat i crear valor en solitari. Això sí, el banc considerarà "qualsevol opció estratègica" que creï i maximitzi el valor per als accionistes.
El grup presidit per Josep Oliu va explorar fa anys la seva unió amb Bankia i l’operació tenia sentit estratègic, a més que generava importants estalvis de costos; al Sabadell ni tan sols li importava que l’Estat entrés en la seva capital. No obstant això, la unió no va prosperar perquè el mercat, davant la incertesa del brexit, va castigar durament l’entitat per la seva presència a Regne Unit i la seva capitalització borsària va quedar per sota de la de Bankia. La fusió deixava llavors de ser una operació entre iguals. Amb el pas del temps, encara que Sabadell va millorar els seus nivells de capital i va sanejar TSB, la seva filial britànica, la seva caiguda en bossa al llarg de 2020 va anar refredant la hipotètica fusió amb Bankia, que finalment va trobar la seva sortida amb CaixaBank. A partir d’aquí, el banc, que al llarg de la seva història ha anat creixent amb èxit a base de compres, entre elles la de la CAM, l’antiga caixa alacantina, torna a tenir les dues mateixes opcions: el seu camí en solitari, que pot ser molt complicat si la situació econòmica no millora, o una fusió, expliquen les mateixes fonts. Els dos grans bancs semblen, a priori, els millor posicionats per a fer-se amb el Sabadell, no obstant això les cúpules de totes dues entitats han insistit públicament que el focus està en el creixement orgànic, basat en el seu propi negoci.
Encaix
El negoci de pimes del Sabadell, unit a la seva presència a Catalunya, encaixa bé amb Santander, a més de que podria trobar sinergies unint les seves filials a Regne Unit, però no sembla ser la millor opció perquè el gegant presidit per Ana Botín, després de la compra de Popular, té ja una important quota a Espanya. En el cas de BBVA, la situació és diferent perquè encara que el banc també ha refredat la possibilitat de dur a terme més compres a Espanya, la seva última operació corporativa va ser l’adquisició fa anys de CatalunyaCaixa i la pressió dels reguladors podria ser major que amb Santander. Des de principis de setembre, sempre segons les fonts consultades per Efe, BBVA té un equip propi fent números pel seu compte sobre el Sabadell.