Diners

L’egarenca BlockTac certifica la veracitat d’obres d’art i productes de consum

L’startup terrassenca BlockTac ha desenvolupat un sistema capaç de certificar mitjançant la tecnologia blockchain la veracitat de productes i documents com obres d’art, titulacions acadèmiques o productes de gran consum de sectors com l’alimentació, el luxe o la cosmètica. L’empresa emergent ha creat un sistema de precintes digitals que no poden ser copiats, evitant així les falsificacions dels productes, un sistema que ara la startup posa a l’abast de pimes i no només de grans empreses.

BlockTac és una de les empreses beneficiàries de l’ajut Startup Capital d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement. La startup ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació.

Segons el CEO de BlockTac, Francisco J. Guillén, “els precintes digitals es dissenyen a mesura de cada client, segons les seves necessitats, i busquem que sigui un sistema ràpid i fàcil, de manera que estigui a l’abast de petites i mitjanes empreses que no disposen dels recursos d’una multinacional però que també volen certificar els seus productes amb seguretat”. “Volem posar a disposició de les pimes un sistema antifrau i que els permeti crear un vincle amb els seus clients, com ja ho tenien les grans empreses, per tal de garantir el rigor necessari en aquests processos de certificació, que s’han convertit en una commodity a l’abast de tothom”, assegura. Com que cada producte s’identifica amb un codi registrat mitjançant blockchain és impossible falsificar-lo perquè també s’hauria de modificar aquesta encriptació. D’aquesta manera, les empreses protegeixen els seus productes i els consumidors poden verificar immediatament la seva autenticitat.

“El nostre sistema és molt senzill perquè tota empresa, tingui la mida que tingui o treballi en l’àmbit que sigui, pugui protegir els seus productes”, explica Guillén. “Hem dissenyat un sistema autònom perquè cada empresa pugui registrar tots els productes que vulgui i controlar quins paràmetres protegeix i quina informació proporciona al consumidor, des del segell de qualitat per una bossa de luxe o el lloc d’origen d’un producte alimentari”, explica. L’empresa també ha adaptat el seu sistema de precintes per al desenvolupament de votacions en línia segures i auditables, així com per certificar espais segurs i la immunitat de les persones en el context de la covid-19.BlockTac, fundada l’any 2018 i amb un equip actual de vuit persones.

La startup va ser una de les empreses finalistes al Fòrum d’Inversió organitzat per Acció el 2019. Segons un informe elaborat per Acció en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya identifica 76 empreses que treballen en l’àmbit de la blockchain a Catalunya, un 117% més que el 2018. Segons l’estudi, aquestes empreses ocupen actualment gairebé 400 persones i facturen conjuntament prop de 9,5 milions d’euros, xifres directament vinculades a l’activitat d’aquestes companyies en l’àmbit de la tecnologia blockchain.

To Top