Més simplificació administrativa i burocràtica, menys pressió fiscal a Catalunya per poder competir amb altres comunitats autònomes, major eficiència de l’administració en les tramitacions o la necessitat de reimpulsar projectes per la transició energètica van ser les principals reivindicacions plantejades a Ramon Tremosa, nou conseller d’Empresa, durant la seva visita a la patronal egarenca Cecot. Segons va declarar Antoni Abad, president d’aquesta entitat, "necessitem implementar sense més demora una política d’industrialització per Catalunya i impulsar de manera transversal la inversió en R+D+i per equilibrar un model econòmic massa dependent". La Cecot va insistir al conseller en la necessitat que el Govern tingui en compte l’impacte directe que té qualsevol declaració pública en l’activitat de les empreses catalanes i en la imatge projectada als mercats internacionals. "Les empreses són espais segurs i que cal valorar". La simplificació administrativa i burocràtica "és una demanda històrica en el món empresarial que compta amb un ampli consens social i institucional i que la Cecot demana que s’acceleri l’execució", remarca la patronal. Sobre reduir la pressió fiscal a Catalunya "és important que el Govern de la Generalitat faci una reflexió en profunditat sobre la fiscalitat i la plantegi com un instrument d’atracció i de consolidació empresarial", afegeix.
Membres del comitè executiu i de la junta directiva de la Cecot, encapçalada pel president de l’entitat, Antoni Abad, es van reunir amb el conseller d’Empresa i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, en una trobada institucional a la seu de la Cecot on la conversa va girar entorn la situació global de la pandèmia de la Covid-19, l’impacte que està tenint sobre l’activitat productiva i econòmica, així com de les repercussions socials i la gestió sanitària. La preocupació del teixit empresarial és trobar fórmules i aplicar mesures a curt i a mitjà termini que permetin reactivar l’activitat productiva ara, però sobretot amb previsió als mesos vinents, es va veure reflectida en les prop més de dues hores de reunió amb el conseller d’Empresa. Tant els representants empresarials com el conseller Tremosa van coincidir en posar l’empresa, interpretant-la en la seva globalitat, és a dir, empresariat, plantilles i entorn, com l’element clau per al desenvolupament econòmic i social.
La crisi
El conseller va voler aportar algunes de les experiències i projectes de què ha tingut coneixement en el breu temps que ha transcorregut des del seu nomenament com són la tasca desenvolupada pel Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona. Tremosa també va compartir amb els assistents la previsió d’un menor temps de recuperació econòmica per aquesta crisi generada per la Covid -19 que la que es va patir l’any 2008 i que l’actuació conjunta a Europa aportarà canvis estructurals que beneficiaran l’eficàcia i l’eficiència en els processos administratius. Tanmateix hi ha sectors com l’hostaleria, el turisme o el comerç que estan patint els efectes amb caigudes de més del 90% de la facturació i amb la dificultat que comporta poder mantenir l’ocupació.