Diners

L’IPC va caure a Catalunya un 0,8%, tres dècimes per sobre de la mitjana

Els preus van caure a Catalunya un 0,8% a l’agost en taxa interanual, tres dècimes per sobre de la mitjana nacional, que va tenir una caiguda del 0,5%, -una dècima menys que el mes anterior, de manera que es modera el descens- a causa de l’encariment de l’electricitat. Segons l’índex de preus al consum (IPC) que ha confirmat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb l’excepció de les Canàries, els preus van baixar a totes les comunitats autònomes, sobretot, a Navarra -amb una caiguda del 0,9%-, seguida de Catalunya, amb un 0,8%.

Amb la dada d’agost, la inflació encadena cinc mesos de taxes negatives al conjunt d’Espanya, amb descensos del 0,7% a l’abril, el 0,9% al maig, el 0,3% al juny i aquest 0,6% del juliol, en plena pandèmia de la Covid en què els preus van tornar a terreny negatiu després de gairebé quatre anys en positiu.

A la moderació d’agost destaca el comportament de l’habitatge, la caiguda de preus del qual es va moderar al 2,7%, a causa de l’encariment de l’electricitat que fa un any s’abaratia. També va millorar el comportament dels hotels, cafès i restaurants, que va augmentar dues dècimes els seus preus, fins al 0,5%, per l’encariment dels serveis d’allotjament. Dins el sector del transport, els preus van moderar la seva caiguda al 4,4%, per l’encariment dels carburants i lubricants, l’impuls dels quals a l’alça va ser frenat per l’abaratiment del transport aeri de passatgers. A la baixa dels preus va tirar el sector de l’oci i la cultura, els preus del qual van accelerar el seu descens al 2,1% a causa de l’increment més baix dels paquets turístics.

L’INE també ha publicat els preus dels béns i serveis Covid-19, un indicador creat per analitzar l’evolució dels productes més consumits per les llars durant la pandèmia.

Els béns Covid-19 -que inclouen alimentació, begudes, tabac, neteja o productes farmacèutics- es van encarir un 1,7% a l’agost, una dècima menys, pel menor abaratiment de fruites, i de la llet, formatge i ous.

Els serveis Covid-19 -que inclouen lloguer d’habitatge i garatge, distribució d’aigua, electricitat, gasoil per a calefacció, comissions bancàries o televisió en línia- es van abaratir un 2,1%, vuit dècimes menys que al juliol, per l’encariment de l’electricitat.

El sindicat CCOO ha alertat aquest divendres que la deflació instal·lada des de fa cinc mesos a Catalunya “comporta riscos molt evidents per al teixit social i econòmic”, i reclama una acció urgent per reactivar l’economia catalana.

En un comunicat, CCOO ha advertit que la caiguda del turisme a l’agost i el degoteig de tancaments empresarials evidencia que anem a un escenari macroeconòmic “molt preocupant”, que requereix una “acció urgent” tant en l’àmbit social com per al teixit productiu amb inversions que generin “estabilitat, certesa i qualitat d’ocupació”.

CCOO constata que els productes amb els índexs més negatius són el transport, l’habitatge, l’oci i la cultura, mentre que els que presenten un índex més elevat són els aliments i les begudes no alcohòliques, el vestit i el calçat. Per això, el sindicat apel·la a la col·laboració de les administracions públiques i les institucions i crida a reforçar el diàleg social, implicant la societat civil en les decisions de futur. CCOO, a més, atribueix la caiguda de l’activitat productiva i comercial a la falta d’inversions i retallades.

To Top