Dimecres va tenir lloc la reunió de la comissió d’Indústria, Comerç i Turisme del Congrés dels Diputats en sessió ordinària amb la compareixença de la secretaria d’Estat de Comerç, el Secretari General d’Indústria i de la PIME així com del secretari d’Estat de Turisme per informar de la situació dels sectors de la Indústria, del Comerç i del Turisme pels efectes de la pandèmia de la COVID-19. En aquest marc i mitjançant Joan Capdevila, diputat al Congrés per ERC, la Cecot ha tingut l’oportunitat de vehicular un seguit de propostes i mesures destinades a complementar el debat per la reactivació econòmica i, sobre tot, facilitar el rellançament de les empreses i autònoms després de l’impacte en l’activitat productiva de les mesures implementades per l’executiu per gestionar la crisi sanitària generada per la propagació del virus.
inversions
Així, en l’àmbit de mesures financeres, la Cecot demana al Govern espanyol impulsar la liquiditat del sistema econòmic utilitzant les polítiques econòmiques i fiscals que té al seu abast per garantir la viabilitat de les pimes i els autònoms, fent especial èmfasi en aquelles empreses que preveuen inversions i, tot i la situació, aposten pel creixement. També reclama posar en marxa ajuts directes a les empreses dels sectors més afectats pels efectes de la pandèmia i fer front, per part del conjunt de les administracions públiques, al pagament amb caràcter immediat de les factures dels seus proveïdors que superin els 30 dies des de la data d’emissió.
Quant a política fiscal, la patronal demana al Govern implantar un sistema d’ajuts fiscals amb exoneració de taxes, reducció del pagament d’impostos i ajornaments, a més de garantir que els ajuts per COVID-19 rebuts per autònoms i treballadors estiguin exempts de tributació, entre altres mesures.
En l’àmbit de l’ocupació, la Cecot reclama mantenir els ERTO fins com a mínim el 31 de març de 2021 sense discriminar per sectors i que davant del repunt de baixes per contingències comunes cal que sigui l’Administració qui pagui la prestació al treballador durant els primers quinze dies i també les quotes a la Seguretat Social. Reforçar la formació ocupacional per evitar la pèrdua de competitivitat; promoure programes de recol·locació i incentivar l’autoocupació són altres de les peticions.
Amb relació a recuperació de la demanda i el consum, proposa una campanya per reactivar la demanda turística i comercial, tenint en compte els nous comportaments i els canvis en els hàbits dels consumidors arran de la crisi sanitària.
Cost de l’electricitat
Pel que fa a la reactivació del comerç internacional, la Cecot sol·licita ajornar el pagament dels drets d’importació; estendre de forma generalitzada la possibilitat d’autoliquidar l’IVA d’importació i agilitzar tràmits duaners i d’importacions, , impulsant en el marc de la UE la flexibilització dels terminis dels processos duaners i l’exigència de garanties.
També aposta la patronal, en l’àmbit energètic, per dissenyar polítiques que redueixin el cost de l’electricitat i revisar tant les tarifes de distribució que discriminen territoris sense cap lògica econòmica com el model dels costos del sistema i eliminar conceptes que no són pròpiament energètics.