El Govern espanyol i els agents socials (patronal i sindicats) seguiran negociant dilluns que ve, en la taula tècnica corresponent, les condicions per a ampliar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per la COVID-19 més enllà del 30 de setembre. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, va assegurar ahir després de la reunió mantinguda a Palma que amb ella “arrenquen els treballs tècnics ja, amb força i amb una primera convicció de tots per a no esgotar els temps de negociació disponibles” aconseguint un acord que sigui “fi i precís” per a ser el més eficaç possible.
Díaz va mostrar la intenció del Govern de “definir molt bé tots els sectors i empreses perquè ningú es quedi enrere” i de posar en marxa els “mecanismes de protecció quan fos necessari”, veient “sector a sector quines són les seves necessitats”, va afegir.
En la reunió va ser present també el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, qui va considerar la trobada “útil” i “substantiu” i va confiar que aquesta ampliació del sistema dels ERTE “aporti certitud a treballadors i empreses que segueixen afectats per la pandèmia”.
El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, va ressaltar que totes les parts busquen arribar a un acord “el més ràpid possible” però és necessari ampliar les mesures, més enllà dels ERTO, donada la situació d’alguns sectors com és el cas del turisme, i garantir que arribin a les empreses que més el necessitin.
En línia amb les peticions dels sindicats, el president de la patronal es va mostrar a favor de mantenir la quantia de prestació extraordinària dels treballadors en un ERTO en el 70% de la base reguladora, evitant que a partir del sisè mes es redueixi al 50%. També Díaz va mostrar la “sensibilitat” del Govern davant aquesta situació, que va ser generada per un canvi legislatiu introduit pel PP, i que estan treballant per a canviar-la perquè “hi ha un clam social al carrer”.
La CEOE s’asseu a la taula de negociació amb “vocació positiva i d’ajuda”, tractant que “ningú es quedi desatès”. Per això, proposaran també en la taula que s’exoneri del pagament de les cotitzacions socials “a les empreses que ho necessitin”, aquelles que continuen amb les seves plantilles en la inactivitat, i no a aquelles que ja els estan incorporant. “Un empresari no contractarà a ningú perquè li financin el cost laboral, però un pot tenir problemes de liquiditat si no té activitat” i ha d’abonar cotitzacions socials, va afirmar el president de la CEOE.
Lleialtat
Garamendi va urgir al Govern a aconseguir un acord com més aviat millor, perquè els empresaris necessiten certitud, i va demanar lleialtat perquè els traslladin les mesures en la taula de diàleg social i no s’assabentin pels mitjans de comunicació.
Així, va avançar que s’ha quedat “a parlar” amb el Govern sobre el tema de les baixes laborals per als pares que hagin de cuidar fills en quarantena encara que no hagin donat positiu i va demanar abordar amb serietat i amb una posició unificada dins del Govern temis tan rellevants.
Per la seva banda, el president de la patronal Cepyme, Gerardo Cuerva, va demanar al Govern que “no esperi a l’últim minut” per a aprovar l’extensió dels ERTO i li va instar que “posi tota la carn a la graella ara” perquè no es pot “lamentar a la tardor i hivern no haver fet tot el possible per a salvar al teixit productiu”.