Segons els resultats del Baròmetre de necessitats financeres dels negocis i les empreses davant de la crisi de la covid-19 de Mastercard, el 36% dels negocis considera que la situació econòmica de la seva empresa trigarà entre un i tres anys a tornar a ser igual que abans de la crisi derivada de la pandèmia de la covid-19, mentre que només un 13% espera tornar a la situació prèvia a la pandèmia en menys de sis mesos. En aquest sentit, un 30% espera poder-se recuperar en un període d’entre sis mesos i un any.
Malgrat la diferència de les previsions, aquest baròmetre deixa constància que l’impacte del coronavirus ha estat pràcticament unànime, ja que el 94% dels negocis s’ha vist o creu que es veurà afectat econòmicament per la pandèmia en les setmanes o mesos vinents.
El 69% dels negocis reconeixen que tenen o tindran dificultats per a poder fer front a les diverses despeses, com els pagaments de deutes financers, proveïdors, nòmines, pagament o lloguer de locals. Encara més. El 90% estima que la seva facturació es veurà reduïda amb relació a la de l’any anterior.
És per això que les petites i mitjanes empreses (pymes) estan buscant alternatives i noves línies de negoci per tal d’adaptar-se el millor possible a la situació. Així ho afirma un 35%. L’aposta pel comerç electrònic (31%), els canvis de la producció de l’activitat (20%), les demandes de finançament públic (18%) o el foment de la internacionalització de l’empresa (15%) són les principals vies per a explorar, sempre en funció de les respostes dels enquestats.
altres causes
L’impacte generalitzat de la pandèmia en el conjunt de la societat ha provocat també que l’activitat de les pymes s’hagi vist seriosament afectada per altres causes. Malgrat que el 52% s’ha vist forçat a reduir la seva activitat per una menor demanda dels clients, el 39% ha tingut problemes o els tindrà per tal de cobrar els clients i el 44% ha hagut de reduir o haurà de reduir la seva activitat per problemes d’abastiment amb els seus proveïdors. Malgrat les dificultats a què estan fent front les pymes, només un 21% dels negocis s’han vist abocats a realitzar un Erto. El mateix percentatge ha hagut de frenar contractacions previstes.
El 28% de les pymes ha demanat un préstec ICO des que es va decretar l’Estat d’Alarma, a mitjans de març. El 46% dels enquestats afirma conèixer aquests préstecs, mentre que el 28% ja els ha sol·licitat des que es va decretar l’Estat d’Alarma o els demanarà arran de la situació actual. De fet, el 68% dels qui han contractat préstecs ICO en els dos darrers mesos ho han fet dins de la línia covid-19 posada a disposició pel Govern espanyol. En aquest punt destaca la diferència entre els resultats que ofereixen les empreses que facturen més d’un milió d’euros (el 41% d’aquestes ha demanat o demanarà un préstec ICO) davant de les que facturen per sota d’aquesta xifra. En aquest cas, el percentatge baixa fins al 25%. Pel que fa a la situació dels autònoms, malgrat que el 31% afirma conèixer la possibilitat de rescatar les aportacions als plans de pensions en cas d’haver aturat la seva activitat per la covid-19, només el 14% ho ha sol·licitat o té previst de fer-ho. Un cas diferent és el de la moratòria en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social, que ha estat sol·licitada pel 23,9% dels autònoms.