El grup Banc Sabadell ha tancat el primer semestre del 2020 amb un benefici net atribuït de 145 milions d’euros un 72,7% inferior en termes interanuals després d’acumular les provisions requerides per un total de 1.089 milions d’euros per l’actualització dels models d’IFRS9 que incorporen els nous escenaris macroeconòmics per la Covid-1. El responsable financer del Sabadell, Tomás Varela, va assenyalar ahir, en la roda de premsa de presentació del balanç de la primera meitat de l’any, que la diferència entre el nou escenari macroeconòmic i l’anterior suposa uns 550 milions en aquest semestre, i ha donat per fet que seguirà havent-hi més provisions en la segona part de l’any.
Els ingressos del negoci bancari (marge d’interessos + comissions netes) han arribat en aquest primer semestre als 2.378 milions, un 5,3% menys en termes interanuals i han mantingut la seva solidesa malgrat un trimestre excepcional.
la recuperació de juny
En les seves darreres setmanes, ha registrat una recuperació significativa de l’activitat assolint nivells gairebé pre-Covid-19, cosa que permet a Banc Sabadell d’augmentar la seva quota de mercat en facturació de terminals de punt de venda, targetes de crèdit i assegurances.
D’altra banda, Banc Sabadell ha concedit un total de 9.300 milions d’euros en operacions de crèdit amb garantia ICO per a pimes, autònoms i grans empreses, als quals s’hi han de sumar 1.700 milions d’euros més en procés de concessió. A aquestes xifres cal afegir-hi la concessió a autònoms i empreses de 9.978 milions d’euros en crèdits amb garantia. “Banc Sabadell ha acompanyat a autònoms, empreses i famílies, anticipant i aportant solucions per ajudar a mitigar les conseqüències de la crisi sanitària originada per la pandèmia, compromís que es manté intacte i és prioritari per a l’entitat com a servei essencial en aquests moments d’especial dificultat”, informen fons de l’entitat financera.
El conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, va afirmar ahir que l’entitat no se sent pressionada pels supervisors bancaris per fusionar-se amb altres entitats. Tot i això, ha titllat de “normal” que Banc Sabadell figuri “en les travesses de fusió” al sector a Espanya, i ha defensat la utilitat de les fusions bancàries en l’actual context de baixos tipus d’interès. Preguntat per si descartava entrar en una fusió bancària amb entitats com Bankia, s’ha limitat a comentar que la direcció de Banc Sabadell està ara “ocupada al 100%” en la crisi de la Covid-19, i ha assegurat que el Sabadell pot seguir en solitari en l’actual panorama bancari espanyol.
D’altra banda, Banc Sabadell preveu tancar aquest any 230 oficines a Espanya, 90 més de les previstes inicialment. Aquesta “accelerada” al tancament d’oficines ha estat decidit per l’impuls a la digitalització que s’ha produït durant el confinament per la Covid-19 .
“Banc Sabadell ha demostrat durant la pandèmia la robustesa i resiliència de la seva plataforma tecnològica, i que posseeix les capacitats digitals adequades per mobilitzar tota l’organització, treballar en remot i seguir prestant serveis als empleats i clients amb normalitat i sense disrupció del servei”, informen fonts de l’entitat. El 70% dels clients que operen ho fan a través de canals digitals i el 86% dels préstecs avalats per l’ICO s’han signat digitalment.
la filial britànica, en pèrdues
Pel que fa a les previsions per al tancament de 2020, el grup no contempla acabar l’any en pèrdues, sinó amb guanys, però assumeix que la seva filial britànica TSB tancarà l’exercici en números vermells. Banc Sabadell va guanyar 145 milions esmentats fins al juny, però sense comptar TSB hauria guanyat 217 milions, de manera que la filial britànica va generar pèrdues.
Quant al pagament del dividend, Guardiola va afirmar que el banc seguirà les recomanacions del BCE de no repartir-ne aquest any, i que “de cara a l’any que ve” qualsevol decisió correspondrà al consell d’administració. En qualsevol cas, ha descartat l'”scrip dividend” (pagament en accions, la qual cosa obliga a una ampliació prèvia de capital) i ha dit que Sabadell ja va decidir fa algun temps que el seu dividend s’abonaria en efectiu.
Pel que fa als resultats fins al juny, el marge d’interessos, que reflecteix l’evolució del negoci típicament bancari, va arribar als 1.705 milons, un 5,6% menys que en el mateix període de l’any anterior, per l’efecte dels tipus d’interès i per la menor aportació de la cartera de renda fixa.