Diners

 AEInnova, l’oportunitat de reconvertir la calor residual en una energia neta

>l'”startup” egarenca AEInnova estan d’enhorabona. “El reconeixement ens aporta visibilitat, reputació i prestigi”, afirma en David Comellas, CEO de l’empresa. La companyia se n’ha endut el primer premi BBVA a la innovació en sostenibilitat mediambiental, convocat i coorganitzat per BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), proveït amb una dotació de 10 mil euros.

Amb la seu a Ca n’Aurell, al carrer del Pare Llaurador, número 169, el guardó significa un pas més en el progressiu desplegament del projecte, basat en una tecnologia que permet al sector industrial recuperar la calor residual perduda en els seus processos i reconvertir-la en energia neta.

AEInnova compta avui amb una plantilla de vint treballadors, més dos externs, professors de la Universitat Autònoma de Barcelona i fundadors de l’empresa. De fet, l’origen d’aquesta rau a la UAB. El president d’AEInnova, Raúl Aragonés, recorda que “la idea va sorgir de la col·laboració que certs investigadors de la UAB havíem tingut amb agències espacials en les quals havíem dut a terme projectes de recerca; fent números, vam veure que l’impacte de la nostra tecnologia podia ser molt beneficiós per al medi ambient i per a la indústria”.

impuls

La idea va rebre una empenta important quan el Fons d’Emprenedors de la Fundació Repsol, així com l’EIT Innoenergy (l’acceleradora europea de Clean Tech), van escollir AEInnova per als seus programes d’acceleració i inversió. “Això va significar dur la nostra tecnologia del laboratori als primers pilots industrials”, explica Aragonés.

L’entrada en contacte amb el primer inversor, en David Comellas (l’actual CEO d’AEInnova), va representar un punt d’inflexió per al projecte, que evolucionava definitivament de ser una “spin-off” de la UAB a esdevenir una empresa “amb visió de futur i capacitat de créixer”, en paraules d’Aragonés.

Quant al concepte en si de negoci, el president d’AEInnova explica que en els processos de fabricació industrials de tota mena de productes (químics, vidre, ciment, acer…) es necessita calor, ja sigui provinent de l’energia elèctrica o dels combustibles fòssils. Però aquesta és una calor que en bona mesura s’acaba perdent. “Aquestes pèrdues energètiques van lligades a una menor competitivitat empresarial pel cost de l’energia”, remarca l’emprenedor. “La nostra solució WHRU té l’objectiu de convertir aquesta calor en energia neta que es retorna a la xarxa”, concreta.

proves pilot

En l’actualitat, AEInnova duu a terme proves pilot basades en aquesta solució a empreses com Bodegas Familia Torres, Gomà Camps, Destiler, Celsa o Ciments Molins.

AEInnova ofereix una segona solució a la indústria, orientada a la seva digitalització. Així, l'”startup” ha desenvolupat un sensor que s’alimenta exclusivament de calor i elimina les contaminants bateries de liti, usades habitualment. Aquest sensor utilitza diverses subbandes de la connectivitat 5G per a la internet de les coses sense fil, de tal manera que se suprimeix qualsevol infraestructura “wireless” a l’empresa. “Així es redueixen, d’una forma dràstica, els costos d’implementació”, apunta. Igualment, no emprar bateries de liti en disminueix l’impacte climàtic, un avantatge en termes de sostenibilitat.

4 milions d’euros
Fins al moment, el projecte d’AEInnova ha suposat una inversió global de 4 milions d’euros, dels quals la meitat provenen de fons públics i la resta, d’inversors privats. Des de l'”startup” destaquen el suport que han obtingut per part de la Unió Europea, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i d’ACCIÓ-Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat, així com dels inversors, entre els quals figura la iniciativa BStartup de Banc Sabadell, l’empresa CxC i els “business angels” d’Esade Ban i de l’IESE Ban. A més, AEInnova està cofinançada per tres projectes europeus de referència en l’àmbit de l’energia, l’internet de les coses i el medi ambient, com són Life, H2020 FET Proactive i EIC Pilot.

To Top