Diners

Gestió del talent i emprenedoria

a gestió del talent és summament important pel bon funcionament de les organitzacions. Quan veiem desastres organitzatius, tenim l’evidència de la mala gestió del talent. Per un altre costat, la iniciativa emprenedora és la llavor de grans èxits, tant quan es pren fora de l’organització com quan es pren dintre. Crear entorns favorables per la generació d’aquestes iniciatives emprenedores, és una prioritat que no es pot oblidar per tal de continuar de forma sostinguda amb el progrés social.

Sota aquest lema, vàrem organitzar un seminari -simposi a la facultat d’economia i empresa de la UAB, en el que vàrem oferir als estudiants del màster internacional de negocis (imbm.uab.cat) i a la resta de la facultat, l’oportunitat d’escoltar de primera mà a dos experts en la matèria, que a través de les experiències pròpies podien estimular als estudiants que acaben els seus estudis, sobre les possibilitats del seu pròxim futur.

En primer lloc va intervenir Francisco Rosique, empresari i professor amb un gran recorregut i experiència internacional en empreses industrials. En el seu discurs va començar reflexionant sobre els resultats de l’estudi europeu de la consultora BDO del tercer trimestre de 2019 per la identificació dels reptes, i prioritats d’inversió pel quinquenni 20-25 i com es modelen les estratègiques corporatives després del tancament general, derivat de la crisi sanitària pel Covid-19. Un dels motors més destacables és el que juga el factor humà, quan pren decisions i actua davant dels riscos crítics i treballa per anticipar-se a les situacions que comporta la nova era. L’atracció i retenció de talent d’alta qualitat, juntament amb la utilització de les noves tecnologies digitals, i la inversió en recerca i desenvolupament, s’han mostrat com els factors més importants per l’aplicació d’estratègies de creixement.

Es requereixen activitats ben focalitzades des de l’àrea de recursos humans per alinear les activitats, comportament i resultats amb l’estratègia corporativa de l’organització. Per això, la gestió del talent inclou un conjunt d’accions i processos orientades a obtenir uns resultats positius de les persones amb les competències adequades en el lloc de treball, lloc i cost adequats. Els exemples que va oferir (ABB, Danone Xina, i especialment G.E Power Controls) mostraren activitats d’èxit rellevants. Finalment, va incloure algunes reflexions sobre la carrera professional i l’autoavaluació dels empleats, que ressaltaven la importància d’un pensament positiu i de tenir grans somnis, amb l’atenció a l’adaptació al canvi. La combinació d’edat, experiència i coneixements requereix actitud i flexibilitat per ser el millor gestor futur.

Després d’un interessant debat participatiu en què els assistents varen demanar detalls sobre les experiències viscudes, va venir la segona intervenció sobre emprenedoria.

El discurs de Júlia Palma responsable de la promoció de l’emprenedoria en el Parc de la Recerca de la UAB, va tractar sobre els reptes que tenen els emprenedors i també va donar importància la iniciativa d’emprenedoria davant la situació d’alarma per a Covid. L’emprenedoria és una forma de crear valor davant de qualsevol situació i oportunitat, amb la combinació de persones, finances i tecnologia.

Es va subratllar com importància del context evidenciat en l’actual crisi, genera nous canvis, en la legislació, en el treball des de casa, en el comportament de les persones i l’impacte negatiu en la mobilitat, l’atur, però positiu en la solidaritat. Tot plegat crea un entorn favorable per l’emprenedor que impulsa la creació de nous models de negoci sostenibles. L’emprenedoria requereix un equip multidisciplinari capaç de compartir els mateixos valors i objectius. També demana un flux de caixa sustentat en una visió llarg termini: molts exemples que es mostren durant la presentació, demostren que es requereixen diversos anys per estar al mercat. Es considera que un període de cinc anys, el temps normal per a la majoria dels casos. Finalment va apuntar quatre paraules claus per l’èxit de la majoria d’iniciatives emprenedores: Cor, eines, diners i global. El debat participatiu va ajudar a entendre alguns dels casos presentats i també la relació entre la universitat i l’emprenedoria: molts resultats d’idees que surten de les aules i seminaris de professors poden transferir-se amb èxit a la societat i aporten propostes que difícilment podrien crear-se en entorns tancats de les empreses.

Talent i emprenedoria: molt per fer!

*

gabriel izard@uab.cat

To Top