Diners

BBVA calcula la destrucció d’un milió de llocs de feina

BVA Research calcula que l’economia espanyola es contraurà enguany un 8% a causa de l’efecte de l’epidèmia de coronavirus i les mesures adoptades per a combatre-la, que suposaran a més la destrucció de gairebé un milió de llocs de treball. Aquestes són les xifres que el prestigiós equip d’anàlisi d’aquest banc va presentar ahir de forma telemàtica. El 8% de caiguda és inferior al 13,6% de baixada del PIB que va anunciar dilluns al Banc d’Espanya, un percentatge al qual es podia arribar amb dotze setmanes de confinament. La xifra variava fins al 8,7% si el període excepcional no passava de vuit setmanes. Aquest percentatge s’apropa molt més al que ahir va anunciar BBVA respecte a l’impacte de la COVID-19.

L’entitat va presentar ahir el seu informe “Situació Espanya”, on realitza una estimació, subjecta a una gran incertesa, sobre l’impacte de la crisi en l’economia espanyola i la seva posterior recuperació, que al tancament de 2021 encara no s’haurà completat. Són molts elements els que encara estan a l’aire i poden variar radicalment en funció de l’avanç de la malaltia.

En un entorn de recessió global “inevitable”, Espanya afronta enguany una contracció econòmica del 8%, en un escenari en el qual el confinament es prolonga vuit setmanes, la caiguda de l’activitat econòmica oscil·la entre el 20% i el 40%, i les mesures adoptades pel Govern eviten que la caiguda sigui 3,5 punts de PIB superior.

En cas que el confinament s’allargués fins a les dotze setmanes, la contracció rondaria el 12%, una predicció un pel inferior a la que va realitzar el Banc d’Espanya, pero amb xifres certament bastant comparables.

contracció

La contracció començarà en el primer trimestre (3% intertrimestral) i serà més intensa en el segon (12%) per a després iniciar la recuperació en la segona meitat de l’any, que tindrà forma de “ve asimètrica”, segons el responsable d’Anàlisi Econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech. Això suposa que la recuperació serà més lenta que la caiguda, amb un repunt de l’economia del 5,7% en 2021, que al tancament del pròxim any deixarà el PIB encara cinc punts per sota del que s’estimava abans que es deslligués la crisi.

La recuperació serà, a més, desigual per sectors, amb un bon comportament de la indústria i els serveis que poden consumir-se des de casa, així com de la despesa pública, mentre que les activitats que trigaran més temps a recuperar la normalitat, com el turisme, es veuran més afectades.

Al llarg de 2020 es destruiran uns 970.000 llocs de treball, la qual cosa portarà la taxa d’atur fins al 20,5%, un deteriorament que anirà seguit d’una recuperació de l’ocupació en 2021 del 4,2%, fins a una desocupació del 17,3%. El deteriorament de l’activitat està sent especialment significatiu en els sectors de “consum social”, principals afectats per les mesures de confinament. Els sectors relacionats amb l’hostaleria, el turisme i l’entreteniment registren descensos del consum entre un 60% i un 100% (respecte a la mateixa setmana de l’any anterior). El major impacte en aquesta mena de despesa es va produir en la segona meitat de març, sense que restriccions addicionals en l’oferta hagin suposat una deterioració major.

Amb la major destrucció d’ocupació i els ajustos prolongats en alguns sectors, es corre el risc que els treballadors desplaçats romanguin un llarg temps en l’atur.

L’informe no detalla quan es recuperarà l’ocupació prèvia a la crisi, encara que els seus investigadors apunten que si la taxa de desocupació es corregeix entre dos i tres punts anuals, no es veuran taxes d’atur d’al voltant del 13 o 14% fins a 2023.

conseqüencies

El deteriorament econòmic i les mesures adoptades per a combatre les conseqüències de la pandèmia -el cost de la qual BBVA Research estima en el 2,6% del PIB- elevaran el dèficit públic fins a 10,8% del PIB enguany i el 6,7% del PIB en 2021, quan en 2019 havia tancat en el 2,6% del PIB.

Això suposarà un augment del deute públic, que se situarà alguna cosa per sota del 120% del PIB enguany després d’haver tancat 2019 en el 95,5% del PIB.

Per a alleujar l’impacte de la pandèmia sobre l’economia, BBVA Research advoca per adoptar mesures, tant estructurals com dirigides a mitigar el cost social i la desigualtat o a potenciar el creixement.

En aquest sentit, Doménech es mostra d’acord amb la necessitat de posar en marxa en aquestes circumstàncies un programa de rendes com l’ingrés mínim vital que planteja el Govern, encara que adverteix que si es converteix en permanent “cal cuidar molt els detalls” per a evitar efectes desincentivadores d’accés al mercat de treball o “connivència” amb l’economia submergida.

confinament

BBVA Research valora positivament les mesures sanitàries que s’han pres. Considera que al ritme actual, cap a la segona quinzena de maig s’aconseguirien nivells que podrien ser consistents amb un aixecament gradual de les mesures que restringeixen l’activitat. En tot cas, la incertesa és elevada sobre la durada del confinament i sobre què tan restrictives seran les mesures a la seva finalització.

Per BBVA, aquesta és una crisi atípica. Bona part de la caiguda de l’activitat no té a veure amb falta de demanda, sinó amb restriccions en l’oferta. Les polítiques per a impulsar la despesa ajudaran, però probablement menys que en altres episodis. En qualsevol cas, aquestes polítiques d’estímul de demanda han d’estar ben calibrades.

B

To Top