El fort augment de l’atur a Terrassa al marc, a conseqüència de la intensa reducció de l’activitat econòmica pel Covid -19, va afectar especialment el sector serveis, on molts àmbits estan tancats des de mitjans del mes passat, com la restauració i el comerç o les activitats recreatives i d’oci, entre d’altres, i també a la construcció, ja que les obres públiques també van quedar aturades el 14 de març per decisió de les Administracions (les privades van poder treballar fins a finals de mes quan es va ampliar l’estat d’alarma). Al contrari, la indústria, que només va patir un lleuger augment de l’atur, va aguantar millor perquè les restriccions no la van afectar directament fins que el Govern central no va paralitzar tota activitat no essencial a final de mes. La paralització del mercat laboral es reflecteix en l’evolució del col·lectiu de persones sense feina anterior; pràcticament no s’ha mogut respecte al febrer (només 5 persones més, fins a les 1.513). Per una altra banda, crida l’atenció la situació del sector de l’agricultura, ja que ha mantingut invariable el seu nombre d’aturats: 103 en total.
L’impacte de la crisi sanitària i econòmica es va traslladar al mercat laboral local amb un increment de 686 aturats el mes passat, que el van convertir en el segon pitjor març de la història. A més, s’ha de tenir en compte que en aquesta estadística no surten els expedients de regulació temporal d’ocupació, on prop de 80 mil persones estan afectades a la comarca (no es faciliten xifres desglossades per municipis). A Terrassa, en xifres absolutes, l’augment més gran de l’atur es va registrar al sector serveis, amb 445 aturats més, el que significa un 5% més respecte al febrer. Amb això, el total d’aturats queda en 9.417. En un any (respecte el marc de 2019), hi ha 362 persones més sense feina als serveis (+,3,9%). Percentualment, al contrari, va ser la construcció la que més va empitjorar al març, amb un increment de l’11,3% dels aturats (184 més). Les obres van culminar el mes amb 1.816 persones sense feina, que són 152 més que fa un any (+10,5%). La indústria resta al marge d’aquesta evolució tan negativa. Segons les dades que facilita el departament de Treball, només va registrar 52 aturats més sobre febrer (2,8%). Ara hi ha a Terrassa 1.934 desocupats, 37 més que fa un any (+1,95%).
Per sexes, l’augment de l’atur a Terrassa el mes passat va afectar més els homes que les dones. Així, es van registrar 433 nous desocupats entre els homes (un increment del 7,4%) sobre el febrer, amb la qual cosa el nombre total d’aturats es situa en 6.251. Segurament en aquesta alça molt ha tingut a veure el fort repunt de la desocupació en un sector tan masculinitzat com la construcció. Per la seva banda, entre les dones, l’augment va ser del 3,1%, el que es tradueix en 252 dones més sense feina, fins un total de 8.532 al mes de març. La part més gran d’aturats es concentra en la franja d’edat del 60 als 64 anys, seguida per aquells que tenen entre 55 i 59 anys; i les persones entre 50 a 54 anys. És a dir, que el grup d’edat més grans d’aturats són “sèniors”. Quan la durada de la demanda, el grup més gran (4.511 persones, és a dir, el 30,5% del total) fa tres mesos que està en aquesta situació. En segon lloc se situa el grup d’aturats que acumulen més de 24 mesos sense feina.