La direcció i els sindicats de Ficosa, empresa especialitzada en components d’automoció, estan ultimant un Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTO) per a la planta de Viladecavalls, una unitat productiva en la què treballen unes 1.400 persones, i que la signatura d’aquest expedient es vol presentar abans del cap de setmana. La situació de Ficosa, que recordem que te un capital majoritari de la japonesa Panasonic Corporation, és similar a la que estan vivint altres empreses de l’automoció per la pandémia de Coronovirus.
Fonts de la companyia han confirmat a Efe que la direcció i el comitè es van reunir en la jornada d’ahir per acordar els detalls de l’ERTO, que podria presentar-se "pròximament" en el registre del departament de Treball de la Generalitat. "Avancem en el bon camí", han dit aquestes fonts coneixedores de la negociació.
Ficosa és el tercer major fabricant de components per a l’automoció amb capital espanyol, argumentarà motius de "força major" per presentar l’expedient, a causa de l’impacte en la seva producció de la crisi del coronavirus, perquè és un proveïdor de primer nivell dels fabricants de cotxes a Espanya, que ja han paralitzat les seves plantes.
La companyia, controlada pel gegant japonès Panasonic, ha apuntat que l’ERTO afectarà, en principi, només el personal directament implicat en la cadena de producció, mentre que una part dels empleats fan ja teletreball.
La planta de Viladecavalls es troba en aquests moments "a mig gas", ja que únicament mantenen la seva activitat les línies amb tasques "indispensables".
La necessitat de protegir la plantilla davant la propagació del coronavirus també ha aconsellat dur a terme un expedient de regulació, així com la dificultat per fer-se amb els subministraments que necessiten. Ficosa està present a 16 països i compta amb 24 plantes de producció repartides per tot el món.
Balanç a Catalunya
Prop de 600 empreses han presentat fins ara Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a Catalunya per fer front a l’impacte del coronavirus, el que afecta ja 32.452 treballadors, segons les dades actualitzades de Treball.
El nombre d’empreses que opta per aquesta mesura, un total de 597, gairebé dobla l’última xifra facilitada 24 hores abans, que era de 360, el que dona una idea de l’allau d’expedients que s’estan presentat i de l’evolució que pot haver-hi les pròximes hores.
Cal afegir, que ahir, després de dies de contactes, Nissan va presentar un Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTO) per a uns 3.000 empleats dels seus centres de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu de la Barca sense l’acord amb els sindicats, que rebutgen les condicions econòmiques ofertes per insuficients.
La crisi del coronavirus és transversal quan impacta en l’economia productiva i en Catalunya està deixant-se notar especialment en l’automoció i en l’àmbit turístic, molt afectats per les mesures de restricció de mobilitat.
Entre els ERTOs més importants, destaca el de Seat, que es va presentar dilluns passat per a tota la seva plantilla de 14.800 empleats, encara que és probable que afecti menys.
Només l’ERTO de Seat arrossegarà moltes altres empreses del sector, proveïdores de la firma del grup Volkswagen i que estan estudiant, o ja ho han fet, la presentació dels seus propis expedients temporals, aprofitant les facilitats donades pel Govern després de la declaració de l’estat d’alarma. Barcelona, la província més industrialitzada, és la més afectada, amb 328 expedients que afecten 30.038 treballadors. A continuació, el segueix Tarragona, amb 152 expedients i 1.401 persones afectades; Lleida, amb 76 que impliquen 417 treballadors; i Girona, amb 41 per 596 treballadors.