Diners

L’audiovisual català abaixa el teló per culpa del coronavirus

A l’espera que es concretin les mesures econòmiques extraordinàries que ha anunciat el Govern espanyol, l’Apac (Associació de Professionals de l’Audiovisual Català) ha anunciat que les empreses del sector han patit el 100% de la caiguda dels contractes i també de la facturació. El sector reclama l’atenció tant dels polítics com dels mitjans de comunicació sobre la greu situació que afecta les empreses del sector. Des de l’anul·lació del Mobile World Congress el mes passat, la davallada de congressos, espectacles i esdeveniments ha anat caient exponencialment fins al decret d’alarma que ho ha aturat tot.

L’Apac representa més d’un centenar d’empreses del sector, que compten amb uns cinc mil professionals en plantilla i que, indirectament donen ocupació a d’altres serveis auxiliars, com fusteries, empreses de transport, magatzems o càterings, entre d’altres.

Invisibilitat
"Posem per davant que la Covid-19 té una afectació directa a tota la ciutadania i empreses i en som ben conscients", assenyala Joan Carles Martín, president de l’Apac. I afegeix: "Tanmateix, volem cridar l’atenció sobre les empreses del sector de l’audiovisual. Es tracta d’un sector que, contràriament a la seva essència, sovint queda relegat i invisible darrere d’altres sectors, com les productores i els artistes".

Només hi ha dues associacions que engloben les empreses del sector audiovisual a nivell espanyol. La primera és Apac, amb 104 empreses de les que en depenen prop de 5.000 llocs de treball en plantilla. La segona és al nord d’Espanya i agrupa disset empreses. N´hi ha una tercera que s’està constituint a Madrid.

A Catalunya, aquestes empreses que es dediquen a l’organització i muntatge de congressos i esdeveniments van començar a patir l’impacte del Covid-19 en el moment que es va anul·lar el Mobile World Congress. Immediatament després, van anul·lar-se tots els congressos mèdics i de farmàcia que hi havia previstos el mes de març a Barcelona, una circumstància que va fer caure les contractacions en un 70%.

Amb l’actual estat d’alarma, on també queden anul·lats tots els esdeveniments culturals, el tancament de teatres i exposicions, entre d’altres, el sector pateix ja en aquests moments el 100% de la caiguda de contractes i, de retruc, la facturació.

"Difícilment es podran reprogramar tots els actes i congressos per quan passi tota la situació d’alerta sanitària", preveu el president de l’Apac. I analitza així la situació actual: "Estem a expenses de les mesures extraordinàries que aprovin les administracions per tal de poder pal·liar una part de les pèrdues, però el que tenim clar és que el tancament econòmic de l’any serà negatiu", assegura.

To Top