Diners

La inflació va caure un 0,1% a Catalunya al febrer i deixa la taxa interanual en el 0,8%

L’índex de Preus del Consum (IPC) va caure a Catalunya un 0,1% al febrer, i la taxa interanual es va situar en el 0,8%, segons dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). A Catalunya, els grups que més han contribuït a reduir la inflació són el del vestit i el calçat, seguit del de l’habitatge, el parament de la llar, el transport i oci i cultura.

Els augments més destacats en la variació interanual corresponen als aliments i begudes no alcohòliques, amb un 2%; al transport, amb un 1,8%, i als restaurants i hotels, també amb un 1,8%. Per contra, van baixar un 3,3% l’habitatge, l’electricitat i el gas. Quant a la variació mensual, l’oci i la cultura van pujar un 1,2%, els restaurants i hotels un 1% i les begudes alcohòliques i el tabac un 0,4%. Van baixar el vestit i el calçat en un 2,2%; l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i els altres combustibles en un 1,1% i el transport en un 0,8%.

Fruites fresques
Pel que fa la variació mensual dels aliments, destaca l’augment del 4,5% de les fruites fresques, el 4,1% del sucre i el 0,6% dels cereals i derivats, mentre que es van registrar caigudes de fins al 4,3% en peix fresc i congelats, de l’1,9% en la carn ovina i del 0,3% en olis i greixos, entre d’altres.

En el conjunt de l’Estat, l’IPC es va moderar al febrer fins al 0,7% interanual, quatre dècimes menys que al gener, degut fonamentalment a l’evolució a la baixa dels preus dels carburants, segons les dades fetes públiques per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El grup de transport ha estat el que més influència ha tingut en la contenció de la inflació davant l’abaratiment dels carburants i lubrificants per al transport personal.

La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) creu que la inflació continuarà desaccelerant-se de manera significativa en els pròxims mesos. En un comunicat, la patronal va afirmar que la intensitat d’aquesta tendència en els pròxims mesos dependrà de l’evolució del petroli i de l’impacte sobre l’economia l’extensió en el temps de la crisi del coronavirus. Sobre la caiguda del petroli, la Ceoe va assenyalar que la menor demanda mundial a conseqüència del coronavirus i la incertesa sobre la seva evolució han pressionat els preus a la baixa, que en part s’han vist contrarestats pel seu possible acord dins de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per a reduir novament la seva producció. No obstant això, en aquest punt va assenyalar que la possibilitat d’acord ha desaparegut i que s’han anunciat notables increments en la producció a partir d’abril. "S’ha iniciat una guerra de preus, que juntament amb la feblesa de la demanda mundial han desplomat els preus del petroli, amb reculades que superen el 30%, situant-se la seva cotització al voltant dels 35 dòlars/barril", va afegir. Per la seva part, CCOO va afirmar que la "baixa" inflació és reflex de la feblesa de la demanda interna, que previsiblement serà menor durant les pròximes setmanes per la crisi del coronavirus. Per al sindicat, el sector públic ha de jugar un paper "clau" per a esmorteir a curt termini la caiguda d’ingressos de les persones i empreses més directament afectades i adoptar mesures d’estímul de la demanda agregada en els Pressupostos Generals una vegada que hagi passat l’epidèmia.

To Top