Ahir es van iniciar les diferents activitats que, com cada any, organitza el Servei de Consum de l’Ajuntament de Terrassa per conscienciar la ciutadania dels drets i obligacions de les persones consumidores. La Setmana del Consum és un esdeveniment que es va celebrant a la ciutat des de fa diversos anys, igual que a moltes d’altres ciutats d’arreu.
El servei de Consum va rebre un total el 2019 de 7.963 consultes (4.118 presencials, 3.283 per telèfon i 562 per internet). Els temes més consultats van ser, en primer lloc, les queixes sobre el sector de les telecomunicacions, en segon lloc, de les elèctriques i, en tercer, del sector de les assegurances. El servei va rebre 1.219 sol·licituds de mediació de les quals 941 va ser mediacions i 61 arbitratges. Es van tramitar 76 queixes, 32 denúncies i 35 tallers de consum responsable a les escoles i centre cívics. La Setmana del Consum té els seus orígens en el dia 15 de març de 1962, quan el president dels Estats Units d’aleshores, John Fitzgerald Kennedy, va pronunciar un discurs al Congrés nord-americà sobre la Defensa dels Drets de les Persones Consumidores.
Cal recordar que el Servei de Consum duu a terme accions d’informació, assessorament i educació en l’àmbit del consum per tal de fomentar un consum més sostenible i integrador, facilitant també l’accés als mecanismes de resolució de conflictes de manera més eficient. També vetlla per a la protecció dels drets de les persones consumidores.
Origen
Des d’aleshores en l’àmbit internacional, es considera aquest dia com l’inici de les polítiques públiques en aquest àmbit i és per això que l’Organització de les Nacions Unides va declarar aquesta data com a Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores. Per una altra banda, el departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Consum (ACC) ha imposat 6.480.482 euros en sancions el 2019, un 150% més que l’any anterior. Així mateix, en l’exercici anterior, les actuacions d’inspecció i control de mercat de l’ACC han derivat en 492 expedients resolts amb sanció (un 24,24% més que el 2018). Aquestes són algunes de les xifres principals que va destacar el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, acompanyat de la directora de l’ACC, Beth Abad, en el marc de la presentació del balanç d’actuacions de l’Agència Catalana de Consum 2019, que va tenir lloc ahir, i durant la qual es van presentar les accions que ha desenvolupat l’Agència en defensa de les persones consumidores el 2029. En aquest marc, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, va explicar que aquest divendres el Govern celebra els 15 anys de l’ACC, coincidint amb el Dia Mundial del Consumidor i va ressaltar que l’objectiu principal de l’Agència ” ha estat i és defensar els interessos i els drets legítims de les persones consumidores i alhora oferir assessorament, formació i ajuda, tant als consumidors com a les empreses”. Va dir que “l’objectiu no és sancionar, la finalitat és actuar per garantir el compliment de la normativa.