Diners

La gestió

Canviar l’orientació de l’empresa i fabricar altres productes. Els tres socis havien aplicat les seves habilitats i capacitats per aconseguir un èxit que fins al moment era rotund. Un era emprenedor i coneixia bé el món de l’empresa, ja que provenia d’una família de fabricants, i portava l’esperit emprenedor a la sang. L’altre era un bon enginyer amb el cap ple d’idees i apassionat en la mecànica. L’altre soci tenia un esperit comercial i de comunicació fantàstic, per poder estar amb clients i impulsar les vendes. Havien fet grans coses i afrontar el canvi de l’orientació de l’empresa els va donar la millor resposta als canvis de l’entorn. D’això se’n diu gestionar.

Gestionar no és únicament fer coses sinó, que és fer coses amb sentit, resoldre el present pensant amb el futur. Gestionar és arriscar i reduir la incertesa del que pot passar, a través de la presa de decisions operatives i estratègiques. I després aplicar els recursos humans (talent, capacitats, dedicació) i financers amb el mínim endeutament, per tal que les coses rutllin. Això passa a tots els sectors. Al comerç, al sector de la salut, de la mecànica, de la producció agroalimentària, de la química, … a tots.

Per ells, que fabricaven màquines, va ser clau per mantenir la seva presencia en el mercat amb nous productes que responien a les necessitats creixents. Han anat passant els anys i davant la darrera crisi financera mundial, van respondre altre cop amb un canvi d’orientació de l’empresa. Aquesta vegada no va ser necessari reinventar-se amb nous productes perquè la innovació era continuada i els productes responien adequadament als canvis de la tecnologia. El canvi d’orientació va venir pel mercat: del 20 % de l’exportació, s’ha passat al 80%. En pocs anys s’ha aconseguit restar importància el mercat intern saturat i créixer de la mà de l’exportació. Gestionar…

També, quan un estudiant es preocupa per assolir bons resultats acadèmics, necessita gestionar el seu temps dedicat a diferents activitats: recerca, redacció, organització de recursos, preparació de presentacions en grup o preparació individual per exàmens, etc. La gestió és necessària per a la consecució de solucions que plantegen els diferents reptes que tenim a davant. Si són reptes coneguts, com els exàmens, la gestió dels recursos es limita a l’organització del temps i activitats per preparar-se.

En canvi, quan els reptes i elements externs són desconeguts, augmenta la incertesa i les dificultats en saber si són correctes moltes decisions que cal prendre i després gestionar. La nostra activitat reactiva davant de fets que no controlem, té riscos i es tracta de minimitzar els efectes negatius al màxim. Ara ho veiem amb l’afecció del coronavirus.

Algunes empreses prohibeixen visites provinents d’ algun país estranger; d’altres cancel·len totes les reunions amb persones externes, proveïdors o clients. També hi ha les que cancel·len viatges o assistència a fires o congressos.

Alguns programes plens d’estudiants estrangers sofreixen fugides als països d’origen de molts participants. La sensació de risc augmenta i la incertesa que provoca el desconeixement del qual pot passar, impulsa decisions que encara que semblin erràtiques, mostren el més profund de què són les organitzacions i les persones: la resposta a la por.

La gestió de la por ha de començar per a minimitzar els motius que la provoquen i reduir la incertesa. Reduir no és el mateix que eliminar els dubtes. Perquè estem en un món obert en què la mobilitat forma part de la nostra manera de ser. La propagació més ràpida de la infecció no vol dir la propagació més ràpida de la mortalitat, ja que com hem anat escolant, en la grip comuna el percentatge és molt més alt. Si l’objectiu és minimitzar el nombre de possibles contagis per evitar que es col·lapsi el sistema sanitari, totes les mesures que redueixen la mobilitat tenen un efecte positiu però limitat, doncs la capacitat de propagació en aquest cas, és més ràpida també com hem escoltat, que la grip comuna.

Per tant, tornem-hi: la gestió demana una actitud permanent de les decisions operatives: resoldre el present pensant amb el futur. Utilitzar els recursos adequadament, demana que els esforços tinguin una clara orientació. La minimització de l’impacte de la pandèmia en l’economia, també forma part de l’agenda i convé enfocar-se en reduir la sensació d’incertesa que s’ha anat escampant. Podrem revisar el paper de la comunicació en tot aquest procés i la influència de notícies rebuscades, o que no tindrien importància en un altre context, en la presa de decisions dels gestors.

Gestionar més en moments més importants. Les celebracions, com el dia de la dona treballadora, també es gestionen. Felicitats!.

Per acabar, les actituds per a reduir les desigualtats compten molt més, i per això rebutgem profundament fets com el de l’Alcalde dimitit d’Argentona, que ja destacava a la UAB com a radical, quan en realitat s’ ha vist que és un abusador sexual.

*

gabriel izard@uab.cat

To Top