La UGT del Vallès Occidental va presentar ahir a la comarca la campanya “Amb el 70% no en tenim prou”, que demana l’equiparació salarial entre homes i dones, en el marc del conjunt d’activitats que organitzarà aquest sindicat amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Recentment, la UGT va donar a conèixer el seu informe “Bretxa salarial, l’expressió de les desigualtats entre dones i homes en el mercat del treball remunerat”, que analitza la situació de la bretxa salarial al conjunt de Catalunya. Ahir, el sindicat va posar més el focus en la situació al Vallès Occidental recordant les conclusions de l’últim informe realitzat pel Consell Comarcal sobre salaris a la comarca i que fa referència a 2017.
Aquest estudi apunta, per exemple, que la bretxa salarial a Terrassa se situa en el 21% (uns 7.500 euros anuals), per sota de la mitjana del Vallès Occidental, que està en el 24,8%, i remarca que Sant Cugat és la localitat amb la diferència de sous més gran entre homes i dones, el 32%. L’acte, que es va celebrar davant la seu del sindicat comarcal, situada a Sabadell, va comptar amb la presència de José Luis Fernández i Montse González, secretari comarcal i responsable de formació i polítiques d’igualtat de la UGT del Vallès Occidental, respectivament. “El lema de la campanya vol denunciar la situació que estan vivint les treballadores d’aquest país que, de mitjana i forma generalitzada, cobren un 30% menys que els seus companys per realitzar una feina del mateix valor. A més, no es tracta d’un problema conjuntural, sinó estructural”, va comentar José Luis Fernández.
plans d’igualtat
Davant aquesta situació, el sindicat demana que s’obligui per llei a les empreses més petites, de menys de 250 treballadors, a elaborar plans d’igualtat i que hi hagi més control en aquelles més grans, on ja són obligatoris aquests programes, però que en la “practica no es fan, sinó d’una manera molt residual”, va dir Fernández. “També demanem, va afegir, el desenvolupament reglamentari del decret 6/2019 de mesures urgents per garantir la igualtat entre homes i dones, així com l’aprovació de la Llei contra la Violència de Gènere. Tanmateix, és urgent i imprescindible promoure un canvi cultural en el concepte de treball d’igual valor. És a dir, que a igual treball, igual salari”. Segons les dades aportades ahir per UGT, el salari mitjà dels homes a la comarca va ser de 31.816 euros l’any i el de les dones de 23.934 euros el 2017, el que suposa una diferència salarial entre homes i dones del 24,8% (7.882 euros l’any). La diferència salarial entre homes i dones és més acusada a Sant Cugat del Vallès, d’un 32,1%. Cal destacar que el salari mitjà de les dones residents en aquest municipi va ser superior als dels homes a la resta d’àmbits territorials. “Això vol dir, va comentar Montse González, que en la franja de sous alts la bretxa salarial és encara més gran”. Terrassa té una bretxa del 21%, que se situa per sota, no només de la mitjana comarcal, sinó també dels principals municipis de la comarca; Sant Cugat del Vallès té el citat 32%, Cerdanyola del Vallès, un 29%, Sabadell, un 25% i Rubí, un 21%.
pensions més petites
El fet de tenir fill afavoreix la inserció laboral dels homes i “provoca l’abandonament del mercat laboral o la impossibilitat d’accedir-hi per part d’elles”, va afegir Montse González. “A l’edat reproductiva, on es necessita més la conciliació familiar i laboral, la bretxa salarial augmenta. Així, la diferència de sou arriba al 26% a partir dels 35 anys, i s’enfila fins al 31% a partir dels 55 anys. Les dones han de tenir cures dels fills i després dels pares depenents i això fa que agafin reduccions de jornades i no puguin dedicar tantes hores a l’empresa”.
Fernández va afegir que les dones “continuen sent les més afectades per la contractació temporal i parcial. A més, en el mercat laboral tenen un menor índex d’inserció i són les que pateixen les pitjors condicions, és a dir, la precarietat de la manera més cruenta. També és el col·lectiu que pateix en major grau l’assetjament laboral i sexual a les empreses”. Altres dades de l’estudi apunten que al Vallès Occidental, com a la resta de Catalunya, la gent jove, de menys de 25 anys, ja entra al mercat laboral amb bretxa salarial, que arriba fins al 27% a la comarca. Aquesta discriminació es perpetua en el temps, ja que les dones ocupen el 70% de les feines parcials i són les que demanen el 92% de les excedències per cuidar la canalla. A conseqüència de la discriminació salarial i laboral, les dones acaben cobrant una pensió un 37,4% més baixa que els homes.