Diners

Llatinoamericana i treballadora de la llar

ona, llatinoamericana, sense autorització administrativa i treballadora de la llar. És el perfil de les persones que més van requerir els serveis del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO de Catalunya durant 2019 al Vallès Occidental. Aquest servei té des de fa anys diferents oficines a la comarca del Vallès Occidental: Terrassa, Rubí, Castellar, Sant Cugat, i Ripollet i Cerdanyola. Aquestes oficines compten amb el suport de la Diputació i dels ajuntaments de Terrassa, Rubí, Cerdanyola, Castellar i Sant Cugat. L’any 2019 les sis oficines van atendre 1.607 persones, que van realitzar 2.268 visites i van plantejar 3.783 consultes. Per nacionalitats, el primer país és el Marroc, amb un 15,7% del total, seguit d’Hondures (10%), Bolívia (8,7%), Colòmbia (7,8%) i Veneçuela (7,5%). Tanmateix, prop del 60% de les persones ateses per CCOO són llatinoamericanes.

Pel que fa al gènere, el 66,4% de les persones ateses són dones. Aquesta major presència de dones està “vinculada a la important presència de persones d’origen llatinoamericà i la presència més gran de dones en aquests col·lectius”, diu l’informe. Així, per exemple, el 81% de les persones ateses d’Hondures o Bolívia són dones, com ho són el 71% de les de Colòmbia.

La memòria mostra un increment respecte a l’any anterior de les persones sense autorització administrativa per residir i treballar a l’Estat, que arriba al 58,2% al Vallès Occidental. Això és conseqüència, en part, de les noves arribades de persones provinents, entre altres països, d’Hondures o Veneçuela, però també de l’existència d’una bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació per les dificultats que genera un mercat de treball de baixa qualitat, atès que es requereix un contracte d’un any a jornada completa.

regularitzar la situació

En aquest sentit, el 31,4% de les consultes ateses tenen a veure amb temes relacionats amb les vies per regularitzar la seva situació administrativa: 20,5% arrelament social, 10,7% altres formes de regularització vinculades a la petició d’asil o protecció internacional i 0,2% arrelament laboral. D’altra banda, s’observa un lleuger increment del nombre de persones que treballa, que arriba al 57,3%, però també s’incrementen de manera important les persones que ho fan de manera irregular, el 65,6%.

sectors econòmics

El principal sector d’ocupació és el treball de llar, que ocupa el 47,1% de les persones que treballen, el 95,4% dones. També és el primer sector pel que fa a treball irregular, amb el 48% del total de les persones que treballen de manera irregular. El segon sector són els altres serveis, amb un 17,1%, seguit per l’hostaleria, amb un 11,2%. Així, es constata que la tipologia de la persona atesa des de les oficines del Vallès Occidental (tal com també succeeix al conjunt d’oficines del CITE a Catalunya) és una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa, que treballa de manera irregular al sector del treball de la llar, amb el que “això significa de situació precària, ja que se suma la precarietat i invisibilitat del sector a la que ja comporta per si mateixa la situació d’irregularitat administrativa”, diu l’informe.

Durant el 2019, des de les 33 oficines del CITE a Catalunya es van atendre 11.381 persones, que van realitzar 17.004 visites i plantejar 28.172 consultes. Això representa que tot i que es manté el nombre de persones ateses el 2018 hi ha un increment de més de 1.000 visites i prop de 1.500 consultes més. La memòria del CITE del 2019 posa de manifest que es manté l’increment, en l’àmbit de Catalunya, de l’arribada de persones de Veneçuela i d’Hondures dels darrers anys. Això ha fet augmentar el percentatge de dones ateses, que ha arribat al 59 % del total de persones ateses, a conseqüència del pes més gran de les dones entre les persones provinents d’aquests països (un 65 % en el cas de Veneçuela i el 81 % en el cas d’Hondures). Per nacionalitats, el primer país és el Marroc, amb un 14,7% del total, seguit de Colòmbia (10,2%), Veneçuela (7,4%), Hondures (7,3 %) i el Perú (5,7%). Tanmateix, prop del 60 % de les persones ateses són llatinoamericanes.

D

To Top