La irrupció del cotxe elèctric impactarà en 325 empreses de l’àmbit de l’automoció de Catalunya, de les quals 145, que donen feina a unes 53.000 persones, s’enfronten a un risc molt alt o alt de desaparició, segons un estudi de la Generalitat, que posarà en marxa un pla per ajudar al sector. La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va presentar ahir en conferència de premsa un estudi del sector que identifica 325 empreses de la cadena de valor del sector que, segons el document, es veuran afectades els pròxims anys per la producció en sèrie del vehicle elèctric.
Aquestes companyies, situades a les comarques de la primera i la segona corona metropolitana, es dediquen als sistemes de carrosseria, xassís i exterior, interior, motor, eixos, frens i control del procés de producció, activitats que en major o menor mesura deixaran de tenir sentit amb l’electromobilitat. En concret, 24 empreses fan front a un risc "molt alt" de desaparició i altres 121 a un risc "alt": un total de 145 companyies que donen feina en conjunt unes 53.000 persones. A més, 90 estan situades en una franja de "risc moderat" i altres 90 no es veuran impactades per la transformació tecnològica que arriba de la mà del cotxe elèctric, segons l’estudi del Govern. Per a fer front a aquesta situació, el departament d’Empresa ha dissenyat un programa de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció que preveu 48 actuacions en àmbits tan diversos com la innovació, els models de negoci o la internacionalització.
Obligació d’actuar
"Tenim l’obligació d’actuar. Volem que actuar ara perquè hi ha un senyal d’alerta, que no d’alarma. Si no fem alguna cosa, aquests llocs de treball podrien començar a desaparèixer", va dir Chacón, després de recordar que el sector d’automoció dóna treball en aquests moments a 143.000 persones a Catalunya (llocs directes i indirectes) i factura 23.800 milions d’euros, la qual cosa representa el 10,2% del PIB català. La consellera va afegir que per aquest any 2020 faran falta uns 20 milions d’euros per poder afrontar les actuacions previstes. "Hi ha sensibilitat i sabrem trobar la solució. És un tema prioritari pel país i des del Govern de la Generalitat volem que un sector que ha estat líder a Catalunya es pugui reconvertir per seguir sent un referent en la creació de riquesa i llocs de treball." La consellera, acompanyada per la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, va assenyalar que el pla se centra a ajudar a reconvertir a més de 211 empreses (les 121 alt risc i les 90 de risc moderat) per a consolidar el 74% dels llocs de treball del sector. Les línies de treball aquí seran intensives en innovació en els seus productes per a mantenir-se en la cadena de valor. En el cas de les 24 empreses en pitjor situació, per dedicar-se a subsistemes que desapareixeran de la cadena de valor, la Generalitat considera que requereixen "accions directes" i creu que tenen oportunitats en mercats exteriors on el vehicle de combustió encara tindrà recorregut. Aquest programa s’ha elaborat de forma consensuada amb els agents socioeconòmics de Catalunya.