La patronal terrassenca Cecot considera que la decisió per part del Govern de l’Estat de derogar l’article 52 d) de l’Estatut dels Treballadors, que avalava l’acomiadament per acumulació de baixes justificades, denota "relaxació" en l’executiu a l’hora d’abordar el "frau" de l’absentisme laboral. En un comunicat, la patronal va advertir ahir que els últims anys l’absentisme "s’ha disparat". Encara que comparteix la derogació de la reforma laboral de 2012 aplicada a l’article 52 d) de l’Estatut dels Treballadors, Cecot va criticar que ara les empreses hauran de tornar a aplicar criteris i pautes internes per a afrontar "un problema creixent".
En aquest sentit, Cecot va reclamar al Govern que reformuli el marc per reduir l’absentisme amb el diàleg i el consens entre patronals i sindicats. "L’absentisme laboral és un factor que impacta directament en la competitivitat d’una empresa", afirma Antoni Abad, president de la Cecot, "i si ens posem en el lloc d’una micro o petita empresa, aquest impacte s’incrementa notablement". En els darrers anys l’absentisme laboral s’ha disparat i segons l’Informe Addecco sobre Absentisme, a mitjans de l’any 2019 es va assolir un percentatge rècord del 5,3% de taxa d’absentisme entre les empreses espanyoles. Amb l’actual índex d’absentisme, la decisió del Consell de Ministres de derogar l’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors es "pot interpretar com un relaxament per part del Govern a l’hora d’abordar el frau de l’absentisme professional i ajornar el debat sobre aquesta problemàtica" que, a criteri de la Cecot, "és una qüestió de vital importància per a la productivitat de les empreses. "Ens cal reformular de manera àmplia i consensuada amb els agents socials i econòmics implicats, el marc per reduir l’índex d’absentisme. Aquest va ser l’esperit de la reforma del 1980, de l’Estatut dels Treballadors, on els principals agents econòmics, socials i del Govern van entendre que l’absentisme tenia un impacte global al país". A escala empresarial, l’acomiadament objectiu per baixes reiterades, tot i justificades, no té una "transcendència econòmica crítica" en el sentit que hi ha altres mecanismes de gestió. Ara bé, "per què el Govern no torna a aplicar el text de l’article 52.d tal com es va aprovar amb el consens de tots els agents l’any 80?", reclama Antoni Abad. LaCecot entén que hi ha elements de la reforma del 2012 que cal corregir i ajustar. Com també que hi ha altres mesures que no s’han desplegat i que caldria posar-les en marxa, i "és obvi afegir que també caldria incorporar-ne de noves", afegeix Abad.
Subcontractació
Amb relació a la voluntat del Govern de l’Estat espanyol de modificar les formes de subcontractació actuals, la Cecot la defensa com necessària i imprescindible tenint en compte el marc que conforma la nostra economia productiva, tant la grandària de les empreses, com la composició demogràfica. L’organització empresarial considera que la subcontractació ha de basar-se en l’especialització dels equips subcontractats per aportar valor, eficiència i eficàcia a tot el procés productiu o de prestació de servei. "Ara bé, el que sí que caldria és una definició clara de què és activitat principal i què és activitat auxiliar, ja que les empreses es troben actualment en una situació d’indefensió jurídica plausible en aquest punt", argumenta Antoni Abad.