A Catalunya, el guany mitjà anual dels homes el 2017 a Catalunya va ser de 28.323 euros, mentre que el de les dones va ser de 21.801 euros, un 23,03% menys que els homes. Per tant les dones cobren 6.522 euros l’any menys que els homes, el que suposa 543 euros mensuals de diferència. A Espanya, els salaris percebuts per dones i per homes (20.608 i 26.392 euros respectivament) van situar la bretxa en un 21,91%. En el marc de la jornada anual de bretxa salarial que va celebrar ahir i la UGT de Catalunya, amb motiu de la celebració del Dia Europeu de la Igualtat Salarial, el sindicat va presentar l’informe “Bretxa salarial, l’expressió de les desigualtats entre dones i homes en el mercat de treball remunerat”.
Per d’edats, segons l’estudi, s’observen que hi ha franges on la diferència salarial entre dones i homes és molt més elevada. Així entre els menors de 25, la bretxa es situa en el 27,05%; del 25 als 34 anys, en el 12,28%; dels 35 als 44, en el 19,71%; entre el 45 i els 54 anys, en el 26,31%; i en 55 anys i més, en el 29,20%. “La incorporació al mercat laboral de les i els joves es produeix ja amb desigualtats salarials. Tot i els salaris baixos, elles cobren un 27,05% menys que els homes. Aquesta diferència té a veure, en part, amb la segregació ocupacional, a través de la qual les dones treballen en sectors i ocupacions menys remunerades al mercat laboral”, diu l’estudi. La bretxa salarial augmenta especialment a partir dels 35 anys i en endavant. L’inici de l’edat reproductiva i les necessitats de conciliació, que segons els rols de gènere imposats socialment estan associats a les dones, fa que moltes dones estiguin parcialment ocupades en el mercat laboral remunerat o bé que en desapareguin durant els anys amb necessitats de conciliar. Tenir família és una causa clara d’abandonament del mercat laboral entre les dones. Les taxes d’ocupació de dones i homes sense fills se situen en un 84,7% per a ells i un 74,3% per a elles.
Cura de fills
En canvi, quan tenen fills, la taxa augmenta fins al 89,4% per als homes i baixa fins a un 68,2% per a les dones. Per tant, tenir filles i fills és un factor d’inserció laboral per a ells i d’abandonament per a elles. “Encara que les dones no abandonin completament el mercat laboral, hi dediquen menys hores que els homes, i no sempre de forma voluntària. Estan “menys presents i menys disponibles” en el mercat laboral remunerat”, diu l’informe.
D’altra banda, segons dades de l’EPA, un 22,5% de les dones enquestades va reduir el nombre d’hores treballades per a la cura de fills. Entre els homes, la xifra va ser d’un escàs 3,3%. Les dades també mostren que és a partir de l’edat reproductiva quan les dones decideixen reduir el temps de treball remunerat. Quant als contractes a temps parcial, aquesta és una modalitat que majoritàriament és emprada per dones, ja que 7 de cada 10 contractes a temps parcial estan signats per dones. Segons les enquestes, el motiu de fer servir aquesta modalitat de contractació entre el 63,6% de les dones de 35 a 44 anys és la necessitat de tenir cura de persones dependents.