La bretxa salarial de gènere a Catalunya es va reduir en 2017 0,4 punts, acumulant tres anys seguits de descens, fins a situar-se en el 23%, una xifra que segons el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, continua sent "inacceptable" i la seva reducció massa lenta. En la presentació de l’informe "Evolució de la bretxa salarial de gènere a Catalunya", el conseller va assenyalar que el ritme de reducció de la bretxa "no és adequat ni lògic" i va subratllat que amb aquesta tendència es trigaria "més de quaranta anys a eliminar la bretxa". En xifres absolutes, les dones cobren de mitjana 6.521 euros menys a l’any que els homes, una desigualtat que té múltiples factors directes i indirectes entre els quals destaquen el major pes del treball a temps parcial (22,2% en les dones i 7,3% en els homes), segons aquest estudi.
Les dades de l’informe assenyalen que, malgrat un increment dels salaris en tots els nivells de l’escala salarial, les dones continuen sent les que tenen els salaris més baixos: el 10% de les dones que menys cobra té un salari mitjà de 7.760 euros, mentre que en el cas dels homes és d’11.820, la qual cosa representa una bretxa salarial del 34,4%. El conseller va destacar que aquesta discriminació és "transversal" i les dones la sofreixen en tots els segments de l’escala salarial. Un altre de les dades destacades de l’informe és l’evolució del salari al llarg de la trajectòria laboral: mentre que el salari dels homes augmenta al llarg de la seva carrera i aconsegueixen el seu màxim salarial en la franja d’edat superior als 55 anys (32.077 euros de mitjana), les dones aconsegueixen el seu pic en l’etapa compresa entre els 35 i els 44 anys (23.129 euros de mitjana). En aquest sentit, El Homrani va afirmar que la maternitat és un element de discriminació i una penalització que acaba sent motiu de pèrdua d’expectatives professionals per a les dones. Segons el contracte, la bretxa salarial també es comporta de diferent manera, perquè les persones amb contracte indefinit presenten una desigualtat molt més elevada (24,6%) que les que tenen un contracte temporal (9,8%).
Aquesta situació es deu al fet que els contractes temporals són més precaris i estan pitjor remunerats en general, mentre que en els indefinits les trajectòries laborals són més llargues i tenen beneficis lligats a l’experiència i l’ascens, més comuns en el cas dels homes, i penalitzacions per a la maternitat. El conseller va explicar que el departament ha creat, desplegant el Reial decret del Govern, l’Eina de Registre Salarial, que serà de compliment obligatori partir de l’1 de març, per a les empreses de més de 150 treballadors, "un exercici de transparència i una palanca de canvi" perquè les empreses duguin a terme plans d’igualtat.