Diners

Les principals amenaces cibernètiques del 2020

Dimarts passat va celebrar-se el Dia internacional de l’internet segur, a fi de conscienciar els usuaris sobre la necessitat de ser previnguts a la xarxa. En aquesta línia, diversos experts indiquen quins són els principals "ciberriscos" als quals s’hauran d’enfrontar les empreses i els particulars al llarg d’aquest any.

Internet és avui en dia una eina indispensable de treball per a negocis dels sectors més diversos. En aquest àmbit d’informació virtual al qual s’accedeix a través d’ordinadors, mòbils i tauletes, entre altres, poden aparèixer, però, virus i desconeguts "ciberriscos". Així, les empreses han de tenir les eines informàtiques necessàries per protegir-se contra tots aquests perills, i per evitar d’aquesta manera que afectin la seva activitat diària. I és que un 40 per cent dels "ciberatacs" que ocorren a la xarxa acaben produint interrupcions en les operacions i la facturació dels negocis, mentre que un 39 per cent provoquen la pèrdua d’informació confidencial.

I aquest 2020, quines són en concret les "ciberamenaces" que poden originar més problemes? Els experts de Bitdefender i Ciberark, dues de les principals firmes especialitzades en seguretat informàtica i telemàtica, indiquen quines seran enguany les principals amenaces per als nostres equips, dispositius i dades.

Més de cinc anys després que aparegués el "ransomware" comercial, un "software" maliciós o "malware" que infecta l’ordinador i mostra missatges que exigeixen un pagament de diners per restablir el funcionament del sistema, aquest "malware" segueix ben present. Segons el director d’investigació i informes d’amenaces de Bitdefender, Bogdan Botezatu, l’últim any el grup de "ciberdelinqüents" que hi ha al darrere del "malware" "GandCrab" va obtenir uns guanys de 2 milions de dòlars després d’extorsionar les seves víctimes i es va apoderar de més del 50 per cent del mercat mundial de "ransomware".

Encara que les seves operacions es van detenir el juliol del 2019, ja hi ha altres grups de "ciberdelinqüents" que tracten de consolidar les seves posicions de cara al 2020, indica Botezatu.

Protecció
"Per protegir-nos del ‘ransomware’, els consumidors (empreses o particulars) han de comptar amb una solució de seguretat amb múltiples capes de defensa; i disposar de còpies de seguretat d’aquelles dades que siguin més importants, per tal que aquestes quedin emmagatzemades en dispositius extraïbles que no estiguin connectats permanentment a l’ordinador o a la xarxa", recomana l’expert.

Botezatu també apunta que "les quantitats massives d’informació que processen les xarxes socials, així com les grans empreses presents a internet són un imant per als ‘ciberdelinqüents’". En aquest sentit aconsella que els consumidors estiguin sempre atents a possibles violacions de dades. "La millor defensa és parar atenció sempre que aparegui una informació personal en línia, i prendre les mesures necessàries per contenir el dany, si és que es produeix", apunta. "S’han de cancel·lar immediatament les targetes de crèdit, canviar les contrasenyes i informar les autoritats de les possibles suplantacions d’identitat", afegeix.

Internet de les coses
Els objectes connectats a internet han esdevingut "una gran font d’incidents de seguretat el 2019", segons Botezatu. A més, l’especialista indica que amb la introducció de les xarxes 5G, s’espera que hi hagi més "ciberatacs" destinats a l’internet de les coses, és a dir, als objectes intel·ligents i connectats.

Autenticació biomètrica
D’altra banda, el 2020 hi haurà un excés de confiança en l’autenticació sense contrasenyes, altrament dita biomètrica, segons opina Albert Barnwell, gerent de CiberArk per a Espanya i Portugal, una firma dedicada a la seguretat informàtica i telemàtica.

Aquest sistema d’autenticació consisteix a verificar la identitat d’un individu d’acord amb les característiques úniques del seu cos, (l’empremta digital, l’iris ocular…).

Segons Barnwell, alguns sectors (entre els quals els serveis financers o la banca en línia) continuaran adoptant l’autenticació biomètrica i altres tecnologies "sense contrasenyes". Aquests són uns sistemes que tal vegada siguin més senzills i més còmodes per a l’usuari però no resulten, segons Barnwell, la panacea de la seguretat, i tampoc eviten al 100 per cent les escletxes massives per on "fugen" les dades.

Pagar a través del mòbil
El comerç electrònic ha canviat la manera de comprar i vendre. La xarxa permet avui a les empreses comercialitzar els seus productes arreu del món, sense barreres; i, als consumidors, els fa possible adquirir aquests productes en qualsevol moment i lloc, molt sovint a través del telèfon mòbil. En aquest sentit, l’expert preveu que aquest 2020 "els ‘smartphones’ captaran l’atenció dels ‘ciberdelinqüents’". A més, preveu que creixin els atacs de "phishing" (suplantar la identitat digital per estafar i obtenir informació) contra les empreses proveïdores de tecnologia financera. "Probablement, el ‘phishing’ destinat a les plataformes mòbils serà més difícil de detectar", apunta.

"Les solucions de seguretat mòbil i la presa de consciència per part dels usuaris en matèria de ‘ciberseguretat’ tindran un paper clau per mantenir a ratlla les aplicacions malicioses, el ‘pishing’ i el frau financer", conclou l’especialista.

To Top