Diners

La inflació cau un 1% al gener a Catalunya per les rebaixes en moda 

L’Índex de Preus del Consum (IPC) va experimentar una caiguda de l’1% al gener a Catalunya a causa de les rebaixes del sector moda, mentre que la taxa interanual ha escalat tres dècimes i s’ha situat en un 1,2%, segons dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En el conjunt d’Espanya, la inflació va baixar un 1% el mes de gener passat en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins a l’1,1%, el seu valor més alt des d’abril de 2019.

Catalunya és de les comunitats amb una taxa interanual més alta, superada per Castella-la Manxa i País Basc, que en tots dos casos han registrat una taxa de l’1,4%. Els preus que més van baixar al gener, i amb diferència, van ser els de la moda i el calçat a causa de les tradicionals rebaixes d’hivern, amb una caiguda del 15,5%, seguits, a gran distància, pels de l’oci i la cultura, que van caure un 2,5%. Altres categories han registrat repunts suaus dels preus, com en el cas de les begudes alcohòliques i el tabac i l’habitatge, en tots dos casos amb pujades de sis dècimes, seguits pel transport, que van repuntar quatre.

Per províncies, on més van abaixar els preus al gener va ser a Lleida, on van registrar un descens de l’1,1%, mentre que Barcelona comparteix la mateixa caiguda que en el conjunt de Catalunya (-1%), seguida de Girona (-0,9%) i Tarragona (-0,7%). Quant a la taxa interanual, el valor més alt el presenta Lleida, amb un 1,7%, seguida de Girona, amb un 1,4%; Barcelona, amb un 1,1%, i Tarragona, amb un 0,9%. A l’Estat espanyol, l’encariment de l’electricitat va impulsar la inflació de gener fins a l’1,1% interanual, una taxa tres dècimes superior a la de desembre i el primer avanç que supera el llindar de l’1% des d’abril del passat any. A partir d’aquest mes, quan els preus van pujar un 1,5%, els avanços havien estat moderats: maig (0,8%), juny (0,4%), juliol (0,5%), agost (0,3%), setembre (0,1%), octubre (0,1%), novembre (0,4%) i desembre (0,8%). L’Institut Nacional d’Estadística va confirmar ahir la dada d’índex de preus de consum avançada el passat 31 de gener, que com és habitual està molt influït per l’evolució dels components energètics. El repunt dels preus de l’electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció, ha incrementat en un punt i mig la inflació del grup d’habitatge, que malgrat això continua en una taxa negativa del 3,5%. També han pressionat a l’alça els preus dels aliments i begudes no alcohòliques.

To Top