Diners

Els problemes d’avui, són les solucions d’ahir

S’acaben de publicar els resultats de l’atur del mes de gener i s’observa una pujada en alguns sectors molt particulars, com per exemple, l’agrari i el de les treballadors de la llar. Si alguna cosa tenen en comú aquests dos sectors, és que els sous que es paguen no són precisament els més grans; de fet, podem dir que són dels més baixos.

És una casualitat el que ha succeït? Doncs bé, algunes fonts governamentals apunten a que la causa del problema és la mala d’enguany de l’oliva. I és cert, aquest any no ha estat un any bo i, conseqüentment, el preu de l’oli d’oliva pujarà. I és que ja se sap que si baixa l’oferta, ha de pujar el preu.

No obstant, per la mateixa regla de tres, si el salari mínim interprofessional s’apuja, lògicament els demandants d’ocupació -les empreses- reduiran la seva demanda. I és que això no és que sigui una regla matemàtica, però sí que és la llei de l’oferta i la demanda; llei que tot estudiant d’econòmiques o administració d’empreses aprèn durant la primera setmana del primer curs de la carrera, si és que no ho sabia pas d’abans.

No deixa de sobtar, que les solucions d’ahir -la pujada del sou mínim interprofessional- creï problemes avui -una pujada de l’atur dins dels sectors amb poca ma d’obra qualificada- i que es culpi a les olives. Però bé, quan això es consolidi durant els propers mesos suposo que culparan a la carxofa, els calçots, les síndries i els ous de reig -si bé aquests últims ja fa temporades que escassegen

*

jtorres@urbegrup.com

To Top