Diners

Rècord de contractes a persones amb discapacitat

L’any 2019 ha conclòs amb la xifra rècord en contractació de persones amb discapacitat en tota Espanya -117.818 contractes- anotant amb això el setè any consecutiu d’increment en el seu ús. A Catalunya, també s’ha aconseguit el màxim històric, amb 15.183 contractes, el 13% del total nacional. La Fundació Adecco analitza com ha estat aquesta evolució i les perspectives per al present any. Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, "continua la tendència alcista iniciada en 2012, amb dades positives a conseqüència d’un mercat laboral més inclusiu, en el qual es consolida la voluntat de les empreses, no sols de complir amb una llei, sinó de generar entorns diversos com a sinònim de competitivitat".

El repte continua sent donar un impuls definitiu a la participació de les persones amb discapacitat en el mercat laboral ordinari -empreses convencionals – ja que la majoria dels contractes -el 66% a Catalunya- se subscriuen en Centres Especials d’Ocupació (CEE), entorns específicament dissenyats per a persones amb discapacitat. Segons Francisco Mesonero, "falten indicadors quantificables i objectius de trànsit cap a l’ocupació ordinària que garanteixin el caràcter transitori de la CEE, en els casos en els quals sigui possible". Mesonero afegeix que "sembla que l’economia espanyola aguanta l’alentiment, però hem d’estar preparats per a cicles econòmics negatius, de manera que no s’acarnissin amb els de sempre i les persones amb discapacitat tornin a ser les més afectades. És vital professionalitzar i dotar de rigor a les estratègies de Diversitat & Inclusió, que apostin per processos de selecció per competències en els quals no hi hagi lloc a la discriminació". Malgrat l’avanç en la contractació, s’ha constatat que, novament, la modalitat predominant de contractació és el Centre Especial d’Ocupació, és a dir, entorns protegits formats per un 70% de treballadors amb discapacitat, com a mínim, i dissenyats específicament per a les persones amb discapacitat.

Un trampolí
Avui dia, la legislació estableix que els Centres Especials d’Ocupació (CEE) han de constituir, sempre que sigui possible, un trampolí cap a l’empresa ordinària, aquella en la qual la persona amb discapacitat exerceix un lloc de treball en un entorn convencional en el qual aporten el seu talent i competències com qualsevol altre professional. No obstant això aquesta modalitat s’està convertint en una fi, en lloc de constituir un mitjà. A Catalunya un 66% dels contractes signats per persones amb discapacitat en 2019 -10.014 dels 15.183- van tenir lloc en l’àmbit protegit. "Les xifres reflecteixen que els CEE, un sistema de protecció transitori, constitueixen en la pràctica en una mesura finalista", afirma Mesonero.

To Top