El Vallès Occidental va demanar ahir al Ministerio de Industria un pla de xoc per la industrialització de la comarca. Entre les propostes que s’apunten des del territori s’inclou una política de prevenció i de reacció davant els expedients de regulació d’ocupació (ERO), la revitalització dels espais productius, donar respostes als reptes de la innovació digital i el projecte El Vallès Arrelat a la Indústria. La comarca va rebre ahir a Raül Blanco, secretari general d’Indústria i de la petita i mitjana empresa del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, qui va mantenir una trobada-reunió amb els membres del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental. Durant la reunió es va presentar l’experiència del Pacte a la comarca i es van donar a conèixer els citats projectes per donar una resposta efectiva a les noves situacions i dificultats del sector.
A la reunió de treball van participar una vuitantena de persones de diferents entitats locals, sindicats, universitats, empreses i món de la recerca i investigació i va estar presidida pel president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez; la presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, i l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón. Hi van assistir representants de les alcaldies i entitats membres del Pacte per la Reindustrialització, entre ells, el tinent d’alcalde Isaac Albert, en representació de l’Ajuntament de Terrassa, Ramon Talamàs, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, i David Garrofé, secretari general de la patronal egarenca Cecot.
Un interlocutor
La trobada va tenir lloc al Sincrotró Alba de Cerdanyola del Vallès, instal·lació que els representants del Pacte van visitar i conèixer un cop finalitzada la reunió. La directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, va donar la benvinguda El secretari general d’Indústria, Raül Blanco, va mostar tot "el suport del ministeri en totes les mesures que s’han explicat avui (per ahir ) durant la reunió i davant la situació actual que viuen algunes empreses" que han presentat alguns EROs. Va remarcar que "teniu el suport què pugueu necessitar del Ministeri i en situar-nos en tots els projectes que s’hagin de fer". I es va mostrar obert a fer una propera visita a la comarca per conèixer ben de prop empreses i indústries que hi desenvolupen la seva activitat. Blanco va explicar que s’està davant d’un "alentiment del creixement però no d’una recessió, que ja no està a l’horitzó". Tanmateix, va dir que darrere dels Eros a la comarca hi ha canvis "en l’àmbit internacional que ens afecten molt al molt local, com canvis d’accionariats o fusions d’empreses".
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va afirmar que "volem avançar en una nova fase de cooperació que suposi un salt qualitatiu important. I ho fem també amb la voluntat de contribuir des del territori en el desplegament operatiu del Pacte Nacional per la Indústria i de les prioritats establertes pel govern espanyol". El vicepresident primer del Consell Comarcal i alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, va explicar les línies de treball i les diferents mesures que s’estan portant a terme des del Pacte per a la Reindustrialització, destacant el model de governança basat en la cooperació públic privada així com el treball realitzat en les 7 mesures que actualment estan en curs, i que volen incidir sobre la transformació del sector industrial des de diferents imputs com la fiscalitat, l’ocupació, la formació, l’economia circular, la indústria 4.0 o els polígons.
Conseqüències socials
L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va ser l’encarregada de presentar un dels projectes del pla de xoc, la que fa referència a la prevenció i reacció davant els EROs. Amb aquesta mesura es vol afrontar les conseqüències socials i econòmiques dels processos de deslocalització o tancament. L’alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez, va donar a conèixer el segon projecte del pla de xoc, amb relació als polígons de la comarca i la revitalització dels espais productius. En aquest sentit es vol aconseguir que tots els polígons d’activitat econòmica tinguin fibra òptica, fomentar que tots els polígons tinguin associacions actives així com impulsar intervencions innovadores que poden anar des de la millora dels subministraments bàsics a plans integrals de mobilitat, simbiosi industrial. El tinent d’alcalde de Terrassa, Isaac Albert, va detallar el tercer projecte del pla de xoc, que fa referència a la xarxa i serveis de fabricació digital. En aquest cas es vol donar respostes integrals als nous reptes de la innovació digital i tecnològica, fer créixer el talen fomentant l’emprenedoria i posicionar els espais de fabricació com un dels referents a l’hora d’accelerar l’apoderament digital en els àmbits social, educatiu i empresarial. Isaac Albert va destacar, durant la seva intervenció, "la necessitat de les empreses de la comarca de fer el pas de la tecnologia analògica a la tecnologia digital". Finalment, la tinenta d’alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell, Montse González, va ser l’encarregada de presentar el quart projecte del pla de xoc: El Vallès Arrelat a la Indústria, que vol sensibilitzar el conjunt de la societat de la importància del sector industrial, cohesionar la comarca i els seus agents a través del relat de la transformació del model productiu i promocionar el valor industrial i innovador.